
Brystkræft, traumer, svækkede hjerter og forstoppede børnemaver – årets fire vindere af Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger er blevet hædret for banebrydende og patientnær forskning.
Hvordan sikrer man, at traumepatienter får den bedst mulige behandling? Kan støtte fra ligesindede få flere hjertepatienter gennem rehabilitering? Og hvad skal der til for at hjælpe børn med svær forstoppelse, når medicin ikke virker?
Svarene findes blandt vinderne af “Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger 2025”. Fire stærke projekter er netop blevet hædret af en bred partnerkreds, der er gået sammen om at anerkende klinisk forskning, der gør en reel forskel for patienter og sundhedsvæsen.
Vinderne er
Årets nyhed: Signe Øbo Larsen, Region Midtjylland
For første gang dokumenterer et studie markant effekt af lavvolumen transanal irrigation hos børn med svær forstoppelse og afføringsinkontinens, hvor afføringsmidler ikke virker. 75 % af børnene oplevede symptomlindring. Studiet, som er gennemført af en medicinstuderende, har potentiale til at ændre klinisk praksis i Danmark og føre til et gennembrud i behandlingen af en hårdt ramt patientgruppe.

______
Årets patientfokus: Forskergruppen bag projekt HjertensGlad – Københavns Professionshøjskole
Kan erfarne patienter hjælpe andre patienter med at komme i gang med genoptræning? Svaret fra HjertensGlad er ja. Et randomiseret studie viser, at støtte fra såkaldte peer-mentorer øger deltagelsen i hjerterehabilitering markant – især hos ældre og sårbare. Projektet er udviklet i tæt samarbejde med patienter og viser en effektiv vej til at mindske social ulighed i sundhed.

______
Årets virksomhedsinitierede forsøg: Mammae-studiet – Odense Universitetshospital
Et internationalt fase 3-forsøg for kvinder med HR-positiv, HER2-negativ, fremskreden brystkræft, der afprøver en ny forsøgsmedicin op imod standardbehandling. Studiet, der bl.a. gennemføres på OUH, kan forbedre behandlingsmulighederne for tusindvis af brystkræftpatienter verden over.

______
Årets forskerinitierede forsøg: TRAUMOX2 – Region Hovedstaden
Et internationalt studie ledet af Jacob Steinmetz og Tobias Arleth har undersøgt, om traumepatienter klarer sig bedre med høj eller lav ilttilførsel i den akutte fase. Resultatet viser ingen forskel – hvilket udfordrer en udbredt antagelse og kan føre til både mere skånsom behandling og bedre ressourceudnyttelse i akutberedskabet.

______
”Kliniske forsøg er rygraden i ny behandling. De fire vindere viser både bredden og den høje kvalitet i den kliniske forskning i Danmark – en position, vi skal værne om og videreudvikle. Tillykke til vinderne, og tak til alle, der hver dag driver udviklingen af nye, bedre behandlinger og et stærkere sundhedsvæsen frem,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.
De fire vindere er udpeget af et dommerpanel nedsat i partnerkredsen. Udvælgelsen er sket blandt tre nominerede i hver kategori – i alt 12 – på baggrund af mange imponerende og kvalificerede indstillinger.
Partnerkredsen består af:
Danske Patienter, Dansk Selskab for Fysioterapi, Dansk Sygepleje Selskab (DASYS), Dansk Selskab for Ergoterapi, Lægeforeningen, Lif – Lægemiddelindustriforeningen, Lægevidenskabelige Selskaber (LVS), Medicoindustrien, Pharmadanmark, Trial Nation og Dagens Medicin (Mediepartner).