Videre til indhold

med. 27: Kamp om den europæiske sundhedspolitik

Vi står lige nu over for den største revision af den europæiske lægemiddellovgivning i årtier – og rækkevidden kan blive enorm.

Intentionerne er beundringsværdige – blandt andet hurtigere og lige adgang til lægemidler på tværs af EU, men prisen i form af en forkortet databeskyttelsesperiode kan blive meget høj.

I dette magasin ser vi nærmere på EU’s til tider lidt trange plads på den geopolitiske scene, på opgaven med at sikre forsyningssikkerhed, på nødvendigheden af nye markedsmodeller, der kan bidrage til udvikling af ny antibiotika og på mulige fremtidige miljørisikovurderinger af lægemidler.

EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen drømmer om en sundhedsunion. Vi har et mere ydmygt håb om, at vi med dette magasin kan være med til at give et indblik i de initiativer og begivenheder, der i disse år påvirker og præger vores og den europæiske sundheds- og industripolitik.

Kom med til live-udgaven af med.27

Skulle du få lyst til at beskæftige dig endnu mere med emnet, så holder Lif med dette magasin et morgenmøde, som er en live-udgave af bladet med eksperter, der optræder i magasinet.

med.27: Kamp om den europæiske sundhedspolitik

Hele magasinet kan læses online og downloades her.

EU’s svære kamp for en større plads i verden
EU’s svære kamp for en større plads i verden

EU skal være geopolitisk, lød det i 2019, da EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, fik magten. Ambitionen var at styrke EU som international aktør og skabe ’et stærkere Europa i verden’.

Den solidariske drøm om en sundhedsunion
Den solidariske drøm om en sundhedsunion

I 2020 præsenterede formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen,
en række konkrete ambitioner for en europæisk sundhedsunion – en union med lige adgang til medicin eksempelvis. Men en sundhedsunion er et solidarisk projekt, og spørgsmålet er, om de 27 medlemslande er parate til at afgive suverænitet på det område, når det kommer til stykket.

Sophie Løhde: ”Vi kan være bekymrede for, om EU-Kommissionens forslag bliver kontraproduktivt”
Sophie Løhde: ”Vi kan være bekymrede for, om EU-Kommissionens forslag bliver kontraproduktivt”

Hvordan kan vi sikre adgang til lægemidler i alle EU-medlemslande og samtidig sørge for, at EU fortsat er et attraktivt sted at udvikle og drive lægemiddelvirksomhed. Det er netop to af de hensyn, indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde skal få til at balancere lige nu.

Antibiotikaresistens koster allerede nu menneskeliv
Antibiotikaresistens koster allerede nu menneskeliv

Udfordringen med antibiotikaresistens (AMR) er allerede nu af så alvorlig karakter
over hele Europa, at en del af den nye lægemiddellovgivning i EU har fokus på at
gøre det attraktivt at udvikle nye former for antibiotika. Det får vi brug for, hvis ikke
AMR skal blive en kæmpedræber.

Versus
Versus

Hvor langt skal den europæiske sundhedspolitik gå?

Forsyningssikkerhed kræver europæisk løsning
Forsyningssikkerhed kræver europæisk løsning

Forsyningssikkerhed er gået fra at være et nationalt anliggende til at ligge højt på den europæiske dagsorden. Men hvorfor ser det egentlig så skidt ud? Og kan vi gøre noget ved det?

Er miljø vigtigere end effektive lægemidler?
Er miljø vigtigere end effektive lægemidler?

I fremtiden kan miljørisikovurdering af lægemidler i sig selv trumfe sikkerhed, effekt og kvalitet, når der skal træffes regulatoriske beslutninger, hvis udkastet til ny
EU-lovgivning om lægemidler vedtages i sin nuværende form. Det bekymrer EFPIA.

Vil du modtage magasinet med. direkte i indbakken?