Videre til indhold

Vækst kræver talent på tværs af grænser

​Hvad enten vi ser tilbage i tiden eller ti år frem, så er Danmarks velstand baseret på det lille lands evne til at finde på, producere, levere ydelser og handle varer internationalt.


Derfor er det nødvendigt at tænke i fremtidens talenter, hvilket også rækker ud over landets grænser, hvis Danmark fortsat skal sikre gode betingelser for fortsat vækst og velstand.

Sådan lyder det fra direktørerne i de organisationer, som repræsenterer de Fem Styrker: Fødevarer, turisme, life science, energi og søfart. De lancerer i dag en kampagne, som sætter fokus på behovet for at tage et internationalt udgangspunkt i debatten om arbejdskraft. International arbejdskraft – om det er dansker i udlandet eller udlændinge i Danmark – har mange ansigter, og derfor tager kampagnen udgangspunkt i historier fra 15 medarbejdere, der på hver deres måde skaber værdi for Danmark ved at bidrage til væksten i danske virksomheder.

“Vi fem danske styrkepositioner agerer globalt på hver sin måde, men vi er fælles om at skabe vækst og udvikling i Danmark. Det kræver dog de rigtige medarbejdere uanset om arbejdspladsen er i Danmark eller i Singapore. Vi skal fastholde og udvikle et globalt arbejdsmarked i Danmark og blive ved med at sende danskere til udlandet og tiltrække udlændinge til Danmark. Det skaber værdi i de danske firmaer og for Danmark”, siger de fem direktører Karen Hækkerup, Landbrug&Fødevarer, Lars Aagaard, Dansk Energi, Ida Sofie Jensen, Lif, Katia K. Østergaard, HORESTA og Anne H. Steffensen, Danske Rederier i en fælles udtalelse.

“Den danske ledighed er lav, og fortsat gode vækstbetingelser handler også om en målrettet indsats for at tiltrække arbejdskraft på tværs af landegrænser. Vi så gerne, at vi i Danmark fik en strategi for, hvordan vi skal sikre arbejdskraftudbuddet i fremtiden. Det kan gå mange veje gennem mere uddannelse, ved at se ud over Europas grænser samt ved at mindske udfordringerne ved at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Og så er det afgørende, at vi gør det nemt for den rigtige udenlandske arbejdskraft at komme til Danmark og finde sig til rette her med bolig, familie og fritid,” udtaler de fem direktører i fællesskab.

Fremskrivninger fra de økonomiske vismænd viser, at Danmark har brug for ca. 70.000 flere udlændinge frem til 2025 for at kunne fastholde den høje vækst. Det kræver politisk forståelse, og så er det væsentligt at holde sig for øje, at danskere ude i verden også tjener danske virksomheder godt. Vi skal derfor tænke arbejdsmarkedet internationalt. Derfor sætter Fem Styrker i dag gang i kampagnen med fokus på det behov:

“Vi vil med de 15 eksempler gerne synliggøre, at der altid er mennesker bag væksten. Hvad enten de er forskere, it-specialister eller shippinguddannede, så har de det til fælles, at de har valgt at lægge en vigtig arbejdsindsats i danske virksomheder. Dermed yder de et væsentligt og afgørende bidrag til ikke bare virksomhedernes vækst, men alle danskeres fremtidige velstand. Det vil vi meget gerne have fokus på,” afslutter repræsentanterne for Fem Styrker.


Fem styrker

Vækst kræver talent på tværs af grænserLæs mere