Videre til indhold

Udgifterne til sygehusmedicin faldt i 2019

Faldende udgifter til sygehusmedicin betyder begrænset vækst i regionernes udgifter til medicin.

For første gang i 25 år falder regionernes udgifter til sygehusmedicin. Det viser opgørelsen over regionernes medicinindkøb i 2019. 

Faldet på 37 mio.kr. dækker over et gennemsnitligt prisfald på 2,6 pct. og en stigning i forbruget af lægemidler på 2,2 pct.

“37 millioner kr. er selvfølgelig et begrænset beløb, men knækket på kurven er ikke desto mindre værd at hæfte sig ved, fordi det indebærer, at regionerne har haft lavere udgifter, end der er gjort plads til i budgetterne til sygehusmedicin,” lyder det fra fagchef Søren Beicker Sørensen fra Lif.

Trods faldet, så steg regionernes samlede medicinudgifter steg i 2019. Det skyldes stigende udgifter til medicintilskud på godt 300 mio.kr. 

“Det er først og fremmest en uventet prisudvikling på kopimedicin, der har øget udgifterne til medicintilskud til et niveau, som vi ikke har set i et årti. Der er tale om en eksplosiv vækst i priserne inden for ganske få behandlingsområder i 2. halvår af 2019.  Det er desværre i et omfang, der sætter sine tydelige spor i det offentliges udgifter til medicintilskud. Fortsætter den udvikling, vil der relativt hurtigt være behov for initiativer fra regeringen i forhold til de få områder, hvor priserne stiger voldsomt. I modsat fald vil regionerne kunne få problemer med at overholde medicinbudgetterne i 2020,” forudser Søren Beicker Sørensen.

Vækst i medicinudgifter 0’erne vs 10’erne

Kilde: Amgros og Sundhedsdatastyrelsen

I 2019 sikrer de faldende udgifterne til sygehusmedicin en relativ beskeden vækst i regionernes medicinudgifter på 1,8 pct. 

2019 sætter dermed punktum for et årti med en voldsom opbremsning og generel lav vækst i de offentlige udgifter til lægemidler. Men ser man alene på udviklingen inden for originalproduceret medicin er det ikke grund til at tro at de overordnede tendenser vil ændre sig i 2020erne, lyder det fra Søren Beicker Sørensen:

“Meget tyder på at læger og patienter også i det kommende årti vil kunne få nye innovative lægemidler til rådighed inden for rammerne af de gældende vækstrater.  På den ene side vil mange nye innovative lægemidler trække udgifterne op, men omvendt vil vi også se en intensiveret analog priskonkurrence, hvor lægemidler møder konkurrence længe inden patentet udløber. Det er bl.a. det der sker, når vi ser rekordhøje rabatniveauer på sygehusmedicin, som det er tilfældet i 2019,” siger Søren Beicker Sørensen og henviser til, at Amgros i 2019 forhandlede sig til en gennemsnitlig rabat på 40 procent.

Rabat på sygehusmedicin 2010 vs 2019

Kilde: Amgros


Læs også

Rekordstort Q4-indkøb af sygehusmedicin

Læs mere