Videre til indhold

Stort fald i medicinpriser

Mens det bliver dyrere for danskerne at købe hverdagsprodukter, bliver receptpligtig medicin billigere og billigere.

Det er blevet billigere for danskerne at købe medicin. Priserne for receptpligtig medicin er nemlig faldet gradvist i mange år og i alt med 44 procent siden 2007. 

“Mens priserne på dagligvarer og andet forbrug generelt er steget jævnt gennem de seneste ti år, så går medicinpriserne den stik modsatte vej. Det skyldes i store træk tre ting: En stærk konkurrence blandt virksomhederne og et godt system, der giver nye priser hver anden uge, samt en prisloftaftale hvor medlemmerne af Lægemiddelindustriforeningen forpligter sig til at holde listeprisen i ro” fortæller chefkonsulent Søren Beicker Sørensen fra Lægemiddelindustriforeningen.

Det helt afgørende prispres opstår, fordi alle virksomheder skal melde nye medicinpriser til Lægemiddelstyrelsen hver anden uge i en hemmelig budrunde. Apotekerne er så forpligtet til at tilbyde kunden den billigste udgave af hver slags medicin. 

“Dermed opstår en meget sund konkurrence, som både spare den enkelte dansker penge, men også sparer samfundet store beløb til tilskud,” fortæller Søren Beicker Sørensen, der forventer, at prisfaldet vil fortsætte i 2018: 


Det er ikke kun de danske forbrugere, der dermed sparer penge til medicin. De lavere medicinpriser betyder også, at regionernes årlige udgifter til medicintilskud er faldet med knapt 1,8 mia.kr. i perioden 2007 – 2017.