Videre til indhold

Store investeringer i dansk life science

Over 30 mia. kroner er i løbet af det seneste år sat af til at udvide life science-fabrikker i Danmark. Samlet set vil de nye investeringer give over 1000 nye produktionsarbejdspladser.

I maj måned meldte Novo Nordisk ud, at de udvider sidste års investering på 17 mia. kr. med yderligere en mia. kr. til opførslen af endnu en fabrik i Kalundborg samt udvidelse af to nuværende produktionsanlæg.

Det vil samlet give omkring 420 nye stillinger.

Og torsdag kom så nyheden om, at Fujifilm Diosynth Biotechnologies igen investerer i sin fabrik i Hillerød, denne gang 11 milliarder

Med den nye investering, der vil give omkring 450 nye arbejdspladser, har Fujifilm ad tre omgange investeret i alt 23 mia. kroner i fabrikken.

”De mange og store investeringer i nye fabriksanlæg viser, at Danmark har en helt særlig position, når det gælder lægemiddelproduktion. Vi har igennem mange år opbygget et unikt miljø og stærke kompetencer, der gør det meget attraktivt at placere lægemiddelproduktion i Danmark. Adgang til dygtige og højtkvalificere medarbejdere er en af nøglerne til den positive udvikling,” siger koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen.

Hertil kommer, at LEO Pharma har investeret 1,5 mia. kroner i bygning af helt ny fabrik i Ballerup, og at Bavarian Nordic siden 2018 har fordoblet produktionsarealet og investeret mere end 1 mia. kroner i ny produktionskapacitet.

”Konkret skaber det en masse nye arbejdspladser, og det er af den gode slags, der appellerer til en lang række mennesker. Vi kan se, at den kraftigt stigende beskæftigelse i life science sektoren dækker både faglærte, ansatte med mellemlange uddannelser samt akademikere og forskere. Udsigten til endnu flere moderne produktionsarbejdspladser vil kun accelerere den udvikling til gavn for rigtig mange forskellige faggrupper. Virksomhedernes investeringer i nye arbejdspladser er en realitet – nu skal vi som samfund sikre, at vi kan levere den nødvendige arbejdskraft.”

”Den store og stigende produktion af lægemidler i Danmark er en af forudsætningerne for den stærke lægemiddeleksport, som vi har set vokse igennem mange år. I 2021 eksporterede lægemiddelindustrien for 136 mia. kroner svarende til godt 17 pct. af Danmarks samlede vareeksport, ” siger Ida Sofie Jensen.