Videre til indhold

Sophie Løhde: ”Sundhedsreformen er lige på trapperne. Og jeg mener lige” 

Sundhedsreformen er ”meget tæt på”. Det bedyrede indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, mandag på konferencen ”En sund struktur – hvordan ser den ud”. Hun gav også udtryk for, at der i regeringen ikke er mangel på ambitioner. Særligt i forhold til det nære sundhedsvæsen. 

Ventetiden er snart forbi. Det lovede indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde, de mange tilhørere, der mandag deltog i Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, Diabetesforeningen og Lifs konference ”En sund struktur – hvordan ser den ud” i Life Science-huset. 

”Sundhedsreformen er lige på trapperne. Og jeg mener lige,” sagde hun. 

Og selvom hun ikke kunne komme med nærmere detaljer om hverken tidspunkt for offentliggørelse eller indhold, lovede hun, at regeringen er gået grundigt til værks:  

 ”Det er ikke ambitioner, der mangler – særligt i forhold til det nære sundhedsvæsen. Vi er klar til at tage de skridt, der skal til for at få et stærkt og samlet sundhedsvæsen i bedre balance i hele Danmark,” sagde hun og uddybede, at de borgere der kan håndtere mere, skal håndtere mere selv. 

”Vi skal turde at differentiere mere som et af redskaberne til at skabe en større grad af lighed.” 

Hun nævnte desuden, at der i høringssvarene har været stor og bred opbakning til de tværgående anbefalinger: 

”Men derfra går høringssvarene i mange retninger, så det er langt fra bare lige plug-n-play at omsætte analyser, anbefalinger og høringssvar til løsningsforslag, der kan udvikle sundhedsvæsenet nu og fremover,” sagde hun. 

Centralisering eller decentralisering? 

Også kommissionens nu eks-formand, Jesper Fisker, var på scenen og italesatte høringssvarene. 

”Da jeg læste høringssvarene igennem, var der enkelte gange, jeg fik lyst til at skrive til dem, der havde skrevet høringssvarene: ’Nej, det er ikke det, vi mener’,” sagde han og uddybede, at det handlede om de gange, hvor kommissionen er blevet tillagt motiver, den ikke har haft. 

”Det gælder i forhold til centralisering / decentralisering. Der er mange især fra kommunal side, der har ment, at det var en ren centraliseringsrapport, og det er grundlæggende ikke det, vi har ment,” sagde han.   

Slut med klynger? 

Netop centralisering eller ej var et af formiddagens stridspunkter, da kommuner og regioner var i debat. 

”Vi kommer til at tale meget om, hvordan vi kan centralisere mere ind mod sygehusene, men vi troede det var det modsatte, vi skulle tale om i denne reform,” sagde Christian Harsløf, direktør for social, sundhed og digitalisering i Kommunernes Landsforening, som peger på en model med styrket samarbejde gennem klyngekonstruktioner. 

Og det fik Danske Regioners formand Anders Kühnau til nærved at aflive klyngerne:  

”Vi har hæftet os ved at markante organisationer med mange patienter og borgere bag sig, har sagt, at det at samle opgaver under én myndighed, er en god idé. Det flugter med det, vi har sagt fra starten af.  Vi tror på, at vi bliver nødt til at lave strukturelle ændringer. Vi er blevet klogere, vi har forsøgt os med klynger – men det er ikke det, der løser det. Vi bliver nødt til at have noget, der driver det her sundhedsvæsen fremad og sikrer, at der sker de nødvendige investeringer i det nære sundhedsvæsen – og det sker ikke i klyngesamarbejdet,” sagde han og pointerede, at kommunerne ikke har klare incitamenter til at investere i det nære sundhedsvæsen, fordi det ikke er dem, der har ansvaret for patienterne i den anden ende. 

”Det er det værste sludder, at kommuner ikke har incitament til at investere i forebyggelse, fordi vi ikke har udgiften til indlæggelse. Vi har det største incitament til at investere i forebyggelse. Den store udgift til ældre mennesker er ikke indlæggelser.  Det er plejen. Og jo mere man kan forebygge på plejen, jo mere kan man spare,” konstaterede Christian Harsløf. 

Selvom indholdet af sundhedsreformen ikke blev afsløret mandag, var der fra salen og blandt de mange paneldeltagere bred enighed om de ord, koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen, indledte med: 

”Vi er mange, der venter i spænding. Det er en svær opgave, I har givet jer selv i regeringen. Men I må ikke ikke gøre noget.”

LÆS OGSÅ: Se videoer fra konferencen om den kommende Sundhedsstrukturreform