Videre til indhold

Seneste nyt om medicintilskud

Lif følger løbende udviklingen i Lægemiddelstyrelsens sagsbehandling af tilskudsansøgninger og giver en status over nye tilskudsafgørelser og sagsbehandlingstider i denne medicintilskudsmåler. Du kan finde de aktuelle tal her.

Hvordan behandles ansøgninger om tilskud?

Det er Lægemiddelstyrelsen, der behandler ansøgninger om tilskud. Lægemiddelstyrelsen beder typisk Medicintilskudsnævnet om en vurdering, men det er Lægemiddelstyrelsen, som træffer den endelige afgørelse, om der gives tilskud til lægemidlet eller ej. Når et lægemiddel har tildelt generelt tilskud, får alle borgere tilskud til medicinen. Klausuleret tilskud gives kun, hvis patienten er omfattet af bestemt persongruppe eller nogle bestemte sygdomme.

Fordeling af tilskudsafgørelser

I 2023 blev 15 ansøgninger om tilskud afgjort i Lægemiddelstyrelsen. Det er det laveste antal ansøgninger siden 2017. Det samlede antal af tilskudsansøgninger synes fra 2018 at være faldende lige bortset fra i 2021. I 2024 er der i de første knap 10 måneder færdigbehandlet 16 ansøgninger om tilskud. Ses samlet på hele perioden fra 2017 til oktober 2024, er der flere lægemidler, der får klausuleret tilskud end generelt tilskud.

Graf: Tilskudsafgørelser

Patienterne får tilskud til færre nye lægemidler

Antallet af tildelinger af tilskud til patienter til nye lægemidler har været dalende siden 2018, lige bortset fra 2021. I de første 10 måneder af 2024 har lægemiddelstyrelsen tildelt tilskud til patienterne til 10 nye lægemidler.

Graf: Ny tildeling af tilskud

Afslagsprocenten har været stigende siden 2021

Andelen af afslag har generelt ligget relativt stabilt fra 2017 og frem til 2021, men i 2022 skete der en markant forøgelse i andelen af afslag. I de første 10 måneder af 2024 har 38 procent af tilskudsansøgningerne fået tildelt afslag.

Graf: Andelen af afslag på tilskudsansøgninger

Tilskudsafgørelser 2021 – oktober 2024

I alt 78 lægemidler er blevet tilskudsvurderet af Lægemiddelstyrelsen i perioden fra 2021 og frem til slutningen af oktober måned 2024. 54 lægemidler fik bevilliget tilskud, og heraf blev der givet 47 nye tilskudsbevillinger, mens 6 bevillinger var genbehandlinger, som førte til ændringer i tilskudsklausulen, og én bevilling forblev uændret. I 24 tilfælde blev der givet afslag på tilskud, hvilket svarer til 31 procent af samtlige vurderinger i perioden.

Graf: Tilskudsvurderede lægemidler 2021 – oktober 2024

Det typiske afslag på tilskud begrundes pris

Den typiske årsag til afvisning af tilskud til et lægemiddel er, at prisen ikke findes rimelig i forhold til behandlingsværdien. 54 procent af afvisningerne bliver givet på det grundlag i perioden 2021 og frem til oktober 2024. 13 procent af afvisningerne skyldes, at Lægemiddelstyrelsen finder, at der er risiko for, at lægemidlet vil blive anvendt som førstevalg, mens 8 procent skyldes, at det hhv. vurderes at lægemidlet vil blive brugt i sekundærsektoren eller at der er en risiko for, at lægemidlet vil blive anvendt uden for den godkendte indikation.

Graf: Begrundelser for afvisning af tilskud

Sagsbehandlingstiden i 2023 var i gennemsnitligt 76 dage

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid, målt som antallet af dage mellem, at Lægemiddelstyrelsen modtager en tilskudsansøgning fra en lægemiddelvirksomhed og til datoen for Lægemiddelstyrelsens beslutning fraregnet antal dage med clock-stop, har gennem årene ligget nogenlunde stabilt. I 2023 var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid 76 dage.

Graf: Gennemsnitlig sagsbehandlingstid (antal dage)

Sådan har vi gjort

Opgørelsen er baseret Lægemiddelstyrelsens oversigt over afgørelser af tilskudsvurderinger om generelt eller klausuleret tilskud, hvor Lægemiddelstyrelsen har indhentet en indstilling fra Medicintilskudsnævnet eller truffet afgørelse om tilskud af principiel interesse i øvrigt