Hvad vejer tungest: Kvalifikationer eller behovet for at få diversitet ind i en virksomhed. Og behøver de to ting overhovedet at være modsætninger? Ved et mangfoldighedsmonopol i Life Science Huset blev emnet diskuteret.
Virksomheder efterspørger diverse og mangfoldige kandidater – men bør diversitet veje tungere end potentielle ansøgeres øvrige kvalifikationer?
Det mener Oda Ellingsgaard, Senior Global Diversity & Inclusion Manager, Novo Nordisk ikke:
“Se på diversitet som en kvalifikation. I Novo Nordisk bliver vi nødt til at innovere. Det kan vi ikke gøre, hvis ikke vi får ansøgere, der kommer med en divers erfaring og får lov at bidrage med det, de er gode til,” siger hun.
I Novo Nordisk bliver vi nødt til at innovere. Det kan vi ikke gøre, hvis ikke vi får ansøgere, der kommer med en divers erfaring og får lov at bidrage med det, de er gode til
Oda Ellingsgaard, Senior Global Diversity & Inclusion Manager, Novo Nordisk
Sebastian Lynggaard, der er forfatter og debattør, kalder det et mærkeligt modsætningsforhold:
“Det er en mærkelig diskussion at sætte op. Enten vælger vi én, der er god til jobbet, ellers vælger vi én, der er elendig, men til gengæld er han homoseksuel,” siger han.
For Tanja Villumsen, der er formand for Pharmadanmark, har mangfoldighed mange lag. Herunder også køn. Og hun savner fortsat kønsdiversitet i ledelseslagene.
“Vi har inden for life science et arbejdsmarked, hvor 52 procent er kvinder. Men det manifesterer sig ikke længere op i ledelseslagene. Der er kun 20 procent kvinder. Hvorfor har vi den ubalance, og hvad kan vi gøre ved det?,” spørger hun.
Og på spørgsmålet om hvorvidt hun mener, at man bør vælge en kvindelig kandidat frem for en mandlig, selvom manden er mere kvalificeret, men fordi ledelsen allerede består af udelukkende mænd, svarer hun ja.
“Det er jo ikke til at vide, hvilket potentiale der gemmer sig i den kvinde. Tror man på mangfoldighed og værdien af mangfoldighed, så er man også nødt til at træffe andre valg, end man plejer”
Tror man på mangfoldighed og værdien af mangfoldighed, så er man også nødt til at træffe andre valg, end man plejer”
Tanja Villumsen, formand, Pharmadanmark
Nilab Rona Laursen er politisk chef hos Bristol Myers Squibb. Hun er født i Danmark, men hendes familie er flygtninge fra Afghanistan. Hun tror ikke, at hun er blevet valgt til et job på grund af hendes baggrund, men håber, det skyldes hendes kvalifikationer som helhed. Hendes veninde har til gengæld oplevet, hvordan hendes baggrund spillede ind i en rekrutteringsproces.
“Da hun blev ansat, fik hun at vide af den chef, der ansatte hende, at hun opfyldte andre ting, han skulle sætte flueben ved. Det, synes hun ikke, var særlig rart at høre. Hun ville bare gerne vælges på kvalifikationer, og ikke fordi der var bokse, der skulle tjekkes af.”
For Martin Ågerup, der er direktør i Tænketanken Cepos, er mangfoldighed ikke i sig selv et mål:
“Hvis man allerede har to rigtigt dygtige angribere, så er det ikke sikkert, at det, holdet har brug for, er endnu en dygtig angriber. Det kan være andre kvalifikationer, man har brug for.
Men ledetråden bør altid være om øget mangfoldighed skaber bedre life science-produkter, der redder flere liv, eller et samme antal liv for færre penge, således at man kan redde flere liv et andet sted på en anden måde. Hvis ikke det gør, så er det spild af tid,” siger han.
Oda Ellingsgaard tilføjer:
“Vi går meget op i at klæde vores ledere på til at være inkluderende. Du bliver nødt til at hyre de korrekte mennesker, og så som leder sørge for , at de spille dem godt. Du kan ikke købe en angriber og sætte vedkommende i målet. Vi kan tale om diversitet, men hvis vi ikke giver medarbejderne lov til at bruge det, vi hyrede dem på, så har det ingen værdi, og så er det bare check the box,” siger hun.
Martin Ågerup mener i virkeligheden ikke, at vi er særligt mangfoldige i vores måde at tænke mangfoldighed på:
“Lige nu skal alle virksomheder have en holdning til regnbueflaget. Og til kønsidentitet. Hvorfor ikke ytringsfrihed i Iran? Burde alle ikke hellere melde sig på den bane. Jeg vil mene det er endnu vigtigere. Men vi er blevet enige om, at for at være god, så er det lige præcis det her spørgsmål, vi skal have en holdning til,” siger han.
Lige nu skal alle virksomheder have en holdning til regnbueflaget
Martin Ågerup, direktør, Cepos
For Oda Ellingsgaard handler det om, at medarbejderne kan forvente at blive behandlet med respekt, når de møder på arbejde:
“Hvis vi forventer, at medarbejderen er kreativ og gør spændende ting på arbejde, så dur det ikke, hvis du skal efterlade din seksualitet eller religion i døren. Vores medarbejdere skal kunne se, hvad vi står på mål for: At du kan være den, du er. Vi kan ikke presse noget ned over et lokalsamfund, men vi kan sikre, at når du er på arbejde i Novo Nordisk, så kan du være den du er og blive behandlet med respekt.”