Videre til indhold

Sammen skaber vi liv i fremtiden

Al ny medicin står på skuldrene af generationers forskning.

Vi forsker for at forbedre liv – nu og i fremtiden for syge og raske.

Og vi gør det sammen med de dygtigste og mest visionære hoveder verden over. Også når det giver knubs og synes umuligt. For forskning er ikke forudsigeligt.

Men vi ved, at hvis vi ikke forsker, så kommer der hverken en kur mod kræft
eller en ny vaccine.

Sammen skaber vi liv i fremtiden

Udfaldet af forskning er ikke altid forudsigeligt. Men hvis vi ikke forsker, kommer der hverken en kur mod kræft eller en ny vaccine. Det er budskabet i vores film “Sammen skaber vi liv i fremtiden”.

Podcast om biotek

70 procent af alle nye lægemidler kommer fra biotek. Så det siger sig selv, at biotek er helt afgørende for life science’ økosystem – for uden de virksomheder, og de visionære mennesker, der har startet dem, ville vi ikke kunne udvikle nye lægemidler. Lyt til podcasten Liv i fremtiden og bliv klogere på biotek.

1. Nysgerrige forskere
1. Nysgerrige forskere

Tag med ud på en rejse fra idé til forskning og til sidst et færdigt produkt. Liv i fremtiden stiller skarpt på biotek og første afsnit handler om grundforskningens betydning. Der hvor rejsen starter. Du skal møde forskeren og formand for Dansk Biotek Hans Schambye og ph.d. Emilie Glad Bak, der fortæller om deres overvejelser, valg og drømme i forskningens verden. Og så skal du høre den menneskelige historie bag det, der blev til en af COVID-19 vaccinerne.

2. I risikofyldt farvand
2. I risikofyldt farvand

Dette afsnit tager dig med på den del af rejsen, hvor en biotek-startup prøver at gøre forskningsresultater til et nyt produkt på markedet. Du skal møde Anders Hinsby. Han er en af lederne bag Muna Therapeutics – en startup-virksomhed som i sommers fik en danmarkshistoriens største biotek-investeringer. Og så skal du også fortsætte rejsen med Hans Shambye, formand for Dansk Biotek, og høre mere til COVID-19-vaccinens ur-moder, den ungarske forsker Katalin Kariko, som nu tager turen tilbage fra USA til Europa.

3. Det sidste seje træk
3. Det sidste seje træk

I tredje og sidste afsnit af Liv i Fremtiden, skal du møde den danske forsker og udviklingschef Morten Søgaard, som havde en finger med i etableringen af samarbejde mellem lægemiddelvirksomheden Pfizer og biotek-startup’en BioNTech. Vi skal også følge forsker og CEO Hans Schambys karriere til hvor den er i dag. Og så er der fortællingen om Katalin, Drew, Ugur og Ozlem – fire internationale topforskere som på hver deres del af rejsen har været helt afgørende for, at du har kunne få et COVID19 vaccine skud i armen.

Fakta

  • Knap 5.000 nye lægemidler i pipeline.
  • Nye lægemidler har bidraget til 17 procent færre dødsfald på grund af kræft siden 1995.
  • Nye lægemidler til forebyggelse og behandling af hjertesygdomme er medvirkende til, at dødeligheden er faldet med knap 60 procent siden 1995.
  • Danske patienter med knoglemarvskræft lever i dag i gennemsnit op til et år længere end for bare seks år siden på grund af adgangen til nye og mere effektive lægemidler.
  • Nye lægemidler mod hepatitis C-virus har øget helbredelsen til over 90 procent.
  • Nye biologiske lægemidler har de seneste 15 år revolutioneret behandling af leddegigt fra alene symptombehandling til nu at kunne holde sygdommen nede.
  • Konkurrerende lægemidler kommer hurtigere på markedet. I 70’erne tog det over ti år, før et lægemiddel blev udsat for konkurrence. Nu tager det under 2½ år.

Lige i nu, er der knap 5.000 lægemidler i kliniske forsøg på verdens plan. En rapport fra EFPIA viser, at der er et stort fokus på at udvikle nye lægemidler til kræft, infektionssygdomme, luftvejs- og inflammatoriske sygdomme, neurologiske lidelser og sjældne sygdomme. Faktisk er 40 procent af lægemidlerne i pipelinen såkaldte orphan drugs, som er målrettet sjældne sygdomme.

Kontakt os, hvis du vil vide mere

Anders Hoff Politisk chef for forskning og innovation +45 39 15 09 34 aho@lif.dk Anders Hoff on LinkedIn Anders Hoff on Twitter
Camilla Lund-CramerChefkonsulent
Sundhedspolitik og sikkerhed
+45 39 15 09 24Camilla Lund-Cramer on LinkedInCamilla Lund-Cramer on Twitter
Jakob Bjerg LarsenPolitisk chef for kliniske forsøg og lægemiddelproduktion+45 39 15 09 21Jakob Bjerg Larsen on LinkedIn
Louise Broe Chefkonsulent
Sygehusmedicin, Medicinrådet og sundhedspolitik
+45 39 15 09 39 lbr@lif.dk Louise Broe on LinkedInLouise Broe on Twitter
Mads Juul Sørensen Analytisk konsulent +45 51 88 84 90 mjs@lif.dkMads Juul Sørensen on LinkedIn