Der blev debatteret principper for prioritering, transparens og mangel på samme samt reel tilgængelighed og fortrolige priser, da aktører fra sundhedsvæsenet mødtes til Danske Regioner og Lifs konference om prioritering af lægemidler i det danske sundhedsvæsen.
Prioritering er et ord, der har fyldt meget i sundhedsdebatten i år. Derfor havde Danske Regioner og Lif valgt at sætte fokus på grundlaget for prioritering med konferencen: Prioritering i det danske sundhedsvæsen i Life Science-huset, og inviteret en række aktører til at give deres perspektiv på prioritering af lægemidler og transparens.
En af dem var Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.
På især to områder savner han transparens i Medicinrådets beslutninger: Når det kommer til fagudvalgenes indstilling og økonomi.
“Som det er i dag, er det ikke tilstrækkeligt tydeligt, hvad fagudvalgene har ment i en vurderingsproces. Det er afgørende, at offentligheden forstår, hvorfor et lægemiddel bliver godkendt eller afvist,” sagde han i sit oplæg på Danske Regioner og Lifs konference, inden han fortsatte:
“Det kræver større åbenhed også om økonomien. Det er nødt til at være tydeligt, når det er økonomien, der vejer tungest i en afgørelse. Det er fair, at man træffer en beslutning med den begrundelse, at her står prisen ikke mål med den effekt lægemidlet har. Men man skal turde mere direkte at argumentere på prisen,” sagde Jesper Fisker. Og dermed adresserede han to centrale temaer for konferencen.
Invitation til dialog fra Medicinrådet
Fra Medicinrådet var Birgitte Klindt Poulsen som formand åben i forhold til at diskutere transparens, men det kræver en snak om, hvad transparens skal være for en størrelse, sagde hun:
“Vi vil rigtig gerne have en god dialog om det her, og vi vil gerne være mere tydelige i, hvorfor vi nogle gange anbefaler og andre gange ikke anbefaler lægemidler. Og vi lytter, når I siger: Det kan I blive bedre til,“ sagde hun og fulgte op med en invitation:
“I starten af 2025 vil vi gerne invitere jer: Patienter, patientforeninger, industrien, kliniske kolleger og fagudvalg til en dialog om, hvordan vi kan blive mere tydelig. Og hvis der skal være fuld transparens og åbenhed, skal vi have en snak om fortrolige priser,” sagde hun og tilføjede:
“Og skal der blive ved at være fortrolige priser, så skal vi være enige om, at så er det ikke det, vi kaster i nakken på hinanden de næste mange år.”
Adam Wolf, direktør i Danske Regioner, lagde vægt på særligt to ting. Reel tilgængelighed, hvor vi ifølge ham er foran vores nordiske naboer, selvom de på papiret har godkendt flere lægemidler, end vi har i Danmark, samt økonomi, hvor der de kommende år, vil være færre penge til finansiering af medicin, fordi den økonomiske vækst er målrettet det nære sundhedsvæsen og flere opgaver bliver lagt ud i det nære sundhedsvæsen.
”Amgros er frygteligt dygtige”
Også Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif, forholdt sig til priser, da moderator Ole Toft spurgte hende, om industrien har et ansvar i forhold til at sætte mere realistiske priser:
“Til det vil jeg sige: Det offentlige sundhedsvæsen skal være dygtige til at købe ind. Selvfølgelig er det et spørgsmål om pris, og vi er fuldstændig klar over, at pris er en faktor i det,” sagde hun og tilføjede:
“Der ville ikke være nogen virksomheder, hvis ikke deres produkter nåede ud til patienterne. Et grundlæggende princip for at være virksomhed er, at man kan sælge sine produkter, så derfor er prisen afgørende,” sagde hun og anerkendte, at Amgros er helt forfærdeligt dygtige til at forhandle rabatterog refererede til et slide fra Adam Wolf, der viste, at de forhandlede rabatter på lægemidler er vokset over de seneste år.
“Det er en vigtig pointe: Der er to parter, der forhandler. Sådan er markedet. Den, der er dygtigst, får mest ud af det,” konkluderede Monika Rubin, Moderaternes sundhedsordfører i den afsluttende debat.