I alt er 18 lægemidler til sjældne sygdomme blevet vurderet, siden den nye metode trådte i kraft. Heraf er 12 blevet afvist som standardbehandling – typisk med begrundelsen, at evidensen for effekt er for sparsom i forhold til prisen.
Til sammenligning blev 24 ud af 47 lægemidler til sjældne sygdomme anbefalet med den tidligere metode i perioden 2017-2021, syv lægemidler blev delvist anbefalet, og 16 blev ikke anbefalet.
Og netop af den grund var der også i den nye metodevejledning fra Medicinrådet et særligt kapitel om lægemidler med sparsomme data.
”Det har dog umiddelbart ikke løst de udfordringer, der er i forhold til at tage de godkendte lægemidler til patienter med sjældne sygdomme i brug,” siger hun og fortsætter:
”Derfor foreslår vi at bruge hele værktøjskassen, når disse lægemidler skal tages i brug. Modellen for betingede anbefalinger skal justeres, så den kan anvendes som redskab i de relevante sager. Derudover skal alternative aftaler i højere grad anvendes til at håndtere konkrete usikkerheder. Endelig bør Medicinrådet anlægge en mindre restriktiv tilgang til håndtering af usikkerhed,” siger Louise Broe.
Der er en bred anerkendelse af, at lægemidler til sjældne sygdomme udgør en særlig problemstilling, fordi de ofte har et begrænset evidensgrundlag på grund af en lille patientpopulation, og dermed er der større usikkerhed om størrelsen af effekten, når de introduceres.
Louise Broe, chefkonsulent i Lif
Siden 1. januar 2021 har Medicinrådet benyttet kvalitetsjusterede leveår (QALY) som metodisk grundlag til at vurdere værdien af nye lægemidler og indikationsudvidelser. QALY er et standardiseret mål, der kombinerer livskvalitet og overlevelse i ét samlet tal.
Metoden kendes også fra andre lande, da QALY er en internationalt accepteret metode, der anvendes i økonomisk evaluering inden for sundhedsvæsenet.
QALY står dog ikke alene, og Medicinrådet benytter også Folketingets syv principper for prioritering af sygehusmedicin, når det beslutter, om ny sygehusmedicin skal anbefales.
Derudover kan også alvorlighedsprincippet og forsigtighedsprincippet indgå i vurderingen.