Videre til indhold

Analyse:
Mere end halvdelen af lægemidler med positiv merværdi anbefales ikke 

56 procent af de lægemidler, der giver en øget værdi i behandlingen, bliver ikke anbefalet til patienter af Medicinrådet. 

De er innovative, og de øger overlevelsen og livskvaliteten.
Alligevel har danske patienter ikke adgang til en lang række af disse lægemidler.

Helt præcist er 56 procent af disse lægemidler siden 2021 ikke kommet gennem nåleøjet og dermed blevet tilgængelige for danske patienter. Det viser en analyse, Lif står bag, som er baseret på tal fra Medicinrådet. 

Siden 2021, hvor Medicinrådet indførte QALY til vurdering af lægemidler, har 63 lægemidler været gennem vurderingsprocessen.  

For 41 af dem vurderer Medicinrådet, at lægemidlerne sammenlignet med standardbehandlingerne giver en øget værdi i form af overlevelse eller livskvalitet – vurderet med QALY. 

Alligevel blev kun 14 ud af de 41 lægemidler anbefalet til standardbehandling, mens 23 lægemidler blev afvist, svarende til 56 procent. De sidste fire lægemidler blev delvist anbefalet. 

Vi kan se på tallene, at der ikke er adgang til mere end halvdelen af de lægemidler, der særligt vurderes til at skabe mere sundhed. Der er tale om nye behandlinger, som skaber flere sundere leveår for patienterne sammenlignet med den behandling, som de modtager i dag. Det betyder, at danske patienter går glip af flere af de nye lægemidler, der skaber mere sundhed og bidrager til en bedre behandling.

Mads Juul Sørensen, analytisk konsulent i Lif
Hvad er QALY?

Siden 1. januar 2021 har Medicinrådet benyttet kvalitetsjusterede leveår (QALY) som metodisk grundlag til at vurdere værdien af nye lægemidler og indikationsudvidelser. QALY er et standardiseret mål, der kombinerer livskvalitet og overlevelse i ét samlet tal.  

Metoden kendes også fra andre lande, da QALY er en internationalt accepteret metode, der anvendes i økonomisk evaluering inden for sundhedsvæsenet. 

QALY står dog ikke alene, og Medicinrådet benytter også Folketingets syv principper for prioritering af sygehusmedicin, når det beslutter, om ny sygehusmedicin skal anbefales. 

Derudover kan også alvorlighedsprincippet og forsigtighedsprincippet indgå i vurderingen.

Analyser

Hvert andet nye kræftlægemiddel er ikke blevet anbefalet.
Hvert andet nye kræftlægemiddel er ikke blevet anbefalet.
Færre nye lægemidler tilgængelige for danske patienter.
Færre nye lægemidler tilgængelige for danske patienter.
Mere end halvdelen af lægemidler med positiv merværdi anbefales ikke.
Mere end halvdelen af lægemidler med positiv merværdi anbefales ikke.
Adgang til færre lægemidler til sjældne sygdomme.
Adgang til færre lægemidler til sjældne sygdomme.

Kontakt os, hvis du vil videre mere

Louise BroeChefkonsulent, sygehusområdet
+45 39 15 09 39lbr@lif.dkLouise Broe on LinkedIn
Mads Juul SørensenAnalytisk konsulent+45 51 88 84 90mjs@lif.dkMads Juul Sørensen on LinkedInMads Juul Sørensen on Twitter