Videre til indhold

Permanent forskningsfradrag god nyhed for Danmark

I dag har regeringen fremlagt et reformudspil, hvor forskningsfradraget på 130 procent endelig gøres permanent. Og det er gode nyheder for dansk erhvervsliv – og i særdeleshed dansk life science, der står for over en tredjedel af al privat forskning i Danmark, lyder det fra Lifs koncernchef, Ida Sofie Jensen.

Dansk økonomi står rigtig stærkt, men nu skal vi se fremad, lød det igen og igen fra Mette Frederiksen, Nicolai Wammen og Peter Hummelgaard på dagens pressemøde, hvor regeringen fremlagde sit reformforslag ”Danmark kan mere”. I reformudspillet, som indeholder forslag til at styrke Danmarks økonomi, foreslår regeringen blandt andet at give danske virksomheder bedre mulighed for at satse på forskning og udvikling og lægger op til at gøre forskningsfradraget på 130 procent permanent – til stor glæde i Lif.

”Det kan vi kun være godt tilfredse med. En permanentliggørelse af forskningsfradraget har været på bordet, siden regeringens genstartstema for life science og biotek foreslog det sidste efterår – noget som også Venstre, Radikale Venstre og Konservative har arbejdet for. Så det er godt at se, at regeringen nu bider til bolle og foreslår fradraget som en del af deres reformpakke,” siger Ida Sofie Jensen.

”Forskning er den direkte årsag til en stor del af Danmarks konkurrencekraft, jobskabelse og eksport – det vil det også være i fremtiden, men i stadig hårdere international konkurrence. Fradraget er derfor et vigtigt incitament for at få danske virksomheder til at forske mere, men også til at tiltrække vigtige udenlandske forskningsinvesteringer til Danmark. Derfor er det et helt rigtigt værktøj, når man, som regeringen, vil fremtidssikre Danmarks konkurrenceevne og økonomi,” lyder det fra koncernchefen.

Hun kvitterer også for, at der er sat yderligere 500 mio. kr. af til at udvikle lokale erhvervsfyrtårne, som skal være med til at understøtte Danmarks styrkepositioner – heriblandt en styrkelse af rammevilkårene for life science i Region Hovedstaden samt at udvikle et fyrtårn for en ambitiøs kronikerindsats.

Men der er også malurt i bægeret. Regeringen foreslår, at aktiebeskatningen øges fra 42 til 45 procent.

”Forøgelse af aktiebeskatningen er et potentielt benspænd for de små biotek-startups, som søger investeringer. Hvis investorernes mulighed for afkast forringes i Danmark, så kan forslaget betyde, at biotekvirksomheder i endnu højere grad er nødt til at søge væk fra Danmark for at finde den nødvendige finansiering,” advarer Ida Sofie Jensen.