Videre til indhold

Pas på dig selv, når du køber medicin på nettet

Medicin ligger, sammen med beklædning, kosmetik og smartphones, højt på EUIPO’s liste over varer, der bliver kopieret mest. Men ulovlig kopimedicin er noget helt andet end sneakers, hvor der står “Adidos” på.


Det kan nemlig have alvorlige, sundhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne, når de køber forfalskede lægemidler.

Handlen med ulovlige og forfalskede lægemidler er især stor på nettet. Og det er særligt potensmidler, slankemidler, milde sovemidler og smertestillende, der bliver købt ind, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

“Det kan være svært som almindelig forbruger at vurdere, hvornår det er lovligt eller ulovligt at købe medicin på nettet. Hjemmesiderne, der sælger ulovlige og forfalskede lægemidler, kan se meget professionelle ud, og de forfalskede lægemidler ligner ofte den ægte vare til forveksling,” siger Henrik Vestergaard, viceadm. direktør i Lægemiddelindustriforeningen.

“Forfalsket medicin er i bedste fald virkningsløst, i værste fald kan det både være sundhedsskadeligt og direkte livsfarligt. Du risikerer ikke kun uforvarende at støtte kriminelle bander, som ofte er dem, der står bag de hjemmesider, der sælger ulovlig medicin, men i høj grad også at sætte dit eget helbred på spil,” advarer han.

Derfor anbefaler Lif, at du udelukkende køber medicin på fysiske apoteker eller via godkendte webapoteker. Vælger du at købe din medicin online, så skal du sikre dig, at EU’s særlige logo er at finde på hjemmesiden. På den måde er du sikker på, at det er en godkendt forhandler, du handler med.

“Men en sund portion skepsis er også vigtig, når du køber medicin på nettet. Slankemidler, potensmedicin og andre “mirakelmidler” uden recept lover ofte mere, end de kan holde, og du ved reelt ikke, hvad det er, du indtager. For at sige det lige ud – hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det nok løgn,” siger Henrik Vestergaard.

  • Det er kun lovligt at indføre medicin til personligt brug
  • Medicinen skal være lovligt købt. Det betyder bl.a. at forhandleren skal sælge medicin i det pågældende land på lovlig vis. Det betyder fx, at hvis du køber et produkt i håndkøb på en lovlig spansk hjemmeside, må du gerne få det sendt til Danmark, selvom det er receptpligtigt i Danmark. Det afgørende er således, at lægemidlet er lovligt solgt i det EU/EØS land du handler i
  • Medicinen skal være til behandling af sygdomme hos mennesker
  • Det er kun lovligt at indføre medicin fra EU/EØS lande
  • Det betyder, at det er ulovligt at indføre medicin fra lande uden for EU/EØS
  • Medicinen må ikke indeholde doping eller euforiserende stoffer
  • Det er dit eget ansvar som forbruger, at du overholder reglerne
  • Hvis du indfører medicin ulovligt, risikerer du at blive politianmeldt for overtrædelsen af reglerne og få en bøde


DMVO

Lægemiddelindustrien arbejder hele tiden på at sikre patienternes sikkerhed og var i foråret medstifter af Dansk Medicin Verifikations Organisation (DMVO). 

“DMVO er sat i verden for at implementere et fælleseuropæisk stregkodesystem, som skal sikre, at der ikke kommer forfalskede lægemidler i den legale distributionskæde. Det sker heldigvis uhyre sjældent, men vi oplevede det så sent som i august måned, hvor der blev fundet forfalskninger af et skizofrenilægemiddel hos en tysk parallelimportør,” fortæller Mikkel Møller Rasmussen.

Stregkodesystemet træder i kraft i februar 2019.

Læs mere på dmvo.dk

Anti-piratkopieringsdag

Den 6. juni sætter EU i regi af EUIPO (EU’s Kontor for Intellektuel Ejendomsret) fokus på handlen med kopivarer og den store negative effekt det har på arbejdspladser og tabt omsætning.Læs mere hos Erhvervsministeriet