Videre til indhold

Nye europæiske rammer for sundhedsdata på vej

Danmark er ikke blot et af verdens mest digitaliserede lande – vi har også nogle af de ældste, bedste og mest omfattende sundhedsregistre. Det betyder, at vi ligger inde med viden, erfaring og kompetencer, der giver os en unik forudsætning for at blive en aktiv spiller i udviklingen af European Health Data Space, lyder det fra Lif.

Sundhedsdata er essentiel for forskning og udvikling af nye og innovative lægemidler. Derfor er Lif meget positivt stemt overfor EU-Kommissionens forslag om at oprette European Health Data Space – et data-økosystem, der på tværs af Europa skal ensrette rammerne for sundhedsdata og gøre dem tilgængelige først og fremmest for borgerne selv, men også for forskning. Det skal ske i et setup, hvor forskere kan få nem og sikker adgang til store mængder anonymiseret data, som kan bruges til opsporing og forebyggelse samt udviklingen af nye behandlinger og lægemidler.

”For Lifs medlemmer – både danske og internationale – er brugen af sundhedsdata en integreret del af deres forsknings- og udviklingsaktiviteter. De er alle globale virksomheder, hvor adgang til og brug af sundhedsdata på tværs af lande og kontinenter er helt centralt. Som en stærk life science-nation er det derfor vigtig, at Danmark er med til at skabe gode internationale rammer for adgang til og brug af sundhedsdata. Og i og med at Danmark er et af de mest digitaliserede lande i EU og har nogle af de ældste, bedste og mest omfattende sundhedsregistre i verden, så har vi en helt særlig forudsætning for at være en aktiv spiller i udviklingen af EU-politik og EU-initiativer på området,” lyder det fra Thomas Klit Christensen, Head of Legal i Lif.

”Det betyder, at vi har unik viden, erfaringer og kompetencer, som vi kan byde ind med, når internationale rammer på området skal skabes. Derfor glæder det os også, at den danske regering ønsker at arbejde aktivt videre med den praktiske udvikling af European Health Data Space,” siger han.

Lif har netop indsendt høringssvar til EU-Kommissionens forordningsforslag til European Health Data Space til Sundhedsministeriet.