Videre til indhold

Ny vejledning er en landvinding for sundhedsforskningen

Det er rigtig godt, at regioner og universiteter er gået sammen om at strømline sagsbehandlingen af forskningsansøgninger – det er simpelthen superpositivt for sundhedsforskningen og dermed for patienterne.

Sådan siger Thomas Klit Christensen, juridisk chefkonsulent og Head of Foreign Trade Policy i Lif, som reaktion på, at en ny vejledning skal nedbryde de juridiske barrierer, som forskere møder, når de ansøger om et forskningsprojekt.

Vejledningen fra en arbejdsgruppe med Danske Regioner og landets fire sundhedsvidenskabelige fakulteter er målrettet de juridiske rådgivere og sagsbehandlere, som arbejder med sundhedsforskning, og skal sikre en ensartet sagsbehandling af forskningsansøgninger ved at præcisere lovgivningen og ansvaret for sundhedsdata.

Målet er at nedbringe sagsbehandlingstiden for forskningsansøgninger.

”Kvaliteten af den fremtidige behandling af patienter i sundhedsvæsenet afhænger blandt andet af, hvor dygtige vi er til at anvende sundhedsdata. Vi har længe været efterspurgt en ensartet praksis i forhold til, hvordan ansvaret for data i forskningsprojekter skal placeres, og hvilke aftaler om dataansvar der skal indgås mellem regioner og universiteter. Målet med vejledningen er at standardisere sagsbehandlingen på tværs af regioner og universiteter – og det kan Lif kun klappe i hænderne over,” siger Thomas Klit Christensen.

Den juridiske arbejdsgruppe for sundhedsforskning, som har udarbejdet den nye vejledning, vil løbende udarbejde flere vejledninger som hjælp til at fortolkning af lovgivningen på forskningsområdet.

Det bifalder Thomas Klit Christensen.

”Næste skridt er, at kommende vejledninger også ser nærmere ind i samarbejdet med private aktører, fx i forbindelse med gennemførelse af kliniske lægemiddelforsøg og offentlige-private registerforskningssamarbejder. Det arbejde vil Lif meget gerne bidrage til,” siger han.

Læs vejledningen

Den nye og kommende vejledninger kan findes