Videre til indhold

Ny rapport om ulighed i sundhed kalder på en samlet og fokuseret indsats

Sundhedsstyrelsen har netop sendt en ny statusrapport for social ulighed i sundhed, og det er nedslående læsning, lyder det fra Lifs koncernchef. Hun opfordrer til, at man på tværs af alle de relevante politikområder sætter ind – nu.

Konklusionen i Sundhedsstyrelsens rapport “Sociale ulighed i sundhed og sygdom” er klar: din sociale position har betydning for din sundhed, hvor længe du lever og din sundhedsrelaterede livskvalitet – og det gælder nærmest alle de områder, som rapporten kigger ind i. 

“Det er desværre ikke ny viden – vi har i lang tid vidst , at sygdom og sundhed er skævt fordelt. Det nye er, at Sundhedsstyrelsens rapport giver et meget mere samlet billede af den sociale ulighed i sundhed, end vi tidligere har set, og der bliver tegnet et meget grelt billede,” lyder udmeldingen fra Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.   

“Rapporten sætter en tyk streg under, at social ulighed i sundhed findes på nærmest alle områder inden for sundhed, og at uligheden mange steder er stigende. Det kan vi ikke forsvare i et velfærdssystem som vores. Derfor er rapporten også så vigtig, og det er helt afgørende, at der løbende bliver fulgt op på tallene,” siger hun. 

Ifølge Ida Sofie Jensen kalder rapportens konklusioner på en samlet og fokuseret indsats på tværs af sundheds- og socialområderne og på tværs af aktører – og det hurtigst muligt. 

“Vi skal simpelthen i gang nu. Vi har flere håndtag, vi kan dreje på og som vil gøre en stor forskel. Blandt andet kan vi styrke den målrettede forebyggelse af kroniske og livsstilsrelaterede sygdomme med de samme digitale værktøjer, som vi brugte til at opspore patienter med COVID-19. Vi kan også relativt nemt se på, hvordan vi kan ændre medicintilskudssystemet, så ingen behøver at gå hjem fra apoteket uden den medicin, som de har brug for. Bare for at nævne et par tiltag, vi kan gøre her og nu, ” siger Ida Sofie Jensen. 

Lif deltager i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed sammen med 35 andre sundhedsaktører. I den forbindelse har Lif konkret forpligtet sig på at blive klogere på social ulighed i diagnostik og behandling af kræft med henblik på at pege på løsninger, der kan reducere ulighed.
Læs også

SUNDHEDSSTYRELSEN: Social ulighed i sundhed og sygdom