Videre til indhold

Ny beregner sætter tal på afkastet af sundhedsinvesteringer

En helt ny model, der kan beregne afkastet af investeringer i sundhed, bliver lanceret den 1. november. Beregningsmodellen hedder BIS og er et samarbejde mellem VIVE og Lif – og så er BIS den første af sin slags.

VIVE lægger i disse dag sidste hånd på Danmarks nye sundhedsøkonomiske investeringsmodel ”Beregner for Investering i Sundhed” – eller slet og ret BIS.

Det betyder, at det fra 1. november bliver muligt at sætte tal på, hvad investeringer i sundhed giver af positive afkast i forhold til flere år på arbejdsmarkedet, færre sygedage, kortere indlæggelser, færre ambulante besøg og meget mere. Det gælder både inden for psykiske og somatiske sygdomme, herunder en lang række kroniske sygdomme.

”Med BIS bliver det kort fortalt muligt at udvælge sygdomsgrupper, og regne på hvad bedre sundhed for denne gruppe fremadrettet betyder i forhold til mindre sundhedsforbrug og dermed færre sundhedsudgifter og flere år på arbejdsmarkedet med heraf afledte skattebetalinger” fortæller chefkonsulent i Lif, Louise Broe.

”Det bliver også muligt at sætte tal på sundhedsøkonomiske investeringer i bedre sundhed for børn og hvilke konsekvenser, det har for deres forældre, når børnene er mindre syge. Og det er helt nyt,” siger hun.

Der udarbejdes dokumentation til modellen, ligesom Lif sammen med VIVE arrangerer uddannelsesforløb i modellen den 11. november 2022 umiddelbart efter lanceringen .

Modellen vil blive offentlig tilgængelig og gratis, så alle interesserede kan benytte sig af den. Forventningen er, at alle kan få adgang til at bruge den umiddelbart efter lanceringen.

Tilmeld dig

Lancering

Den 1. november kl. 14.00 – 16.00 inviterer Lif og VIVE til lancering af BIS og præsenterer beregneren.

Introduktion til BIS – session 1

Den 11. november kl. 9.00 – 12.30 holdes der intro til den nye model. Rasmus Højbjerg Jacobsen og Jakob Kjellberg fra VVIE underviser i brug af beregneren.

Introduktion til BIS – session 2

Den 2. december kl. 9.00 – 12.30 holdes intro til den nye beregner målrettet rådgivere og eksterne konsulenthuse, ministerier, universiteter mv.. Rasmus Højbjerg Jacobsen og Jakob Kjellberg fra VIVE underviser i brug af beregneren.