Videre til indhold

Medicinrådet indsnævrer patienters adgang til nye lægemidler 

Et ja til ny medicin er ikke et ja til alle patienter, som kan have gavn af behandlingen. For i Danmark indsnævrer Medicinrådet nemlig brugen af nye lægemidler til et mere begrænset antal patienter. Også mere end man ser det i andre lande, viser en ny opgørelse. 

Når nye lægemidler bliver vurderet til standardbehandling, er det ikke alle patienter, der tages med i vurderingen. I en tredjedel af sagerne fra Lifs medlemsvirksomheder har Medicinrådet nemlig begrænset populationen af patienter, der er kandidater til behandling med nye lægemidler.  

”Det glæder os, at danske patienter får mulighed for at blive behandlet med ny og innovativ medicin. Men det er bekymrende, når Medicinrådet indsnævrer populationen til at være færre patienter end dem, som medicinen er godkendt til,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif. 

Indsnævringen kommer til udtryk i en spørgeskemaundersøgelse blandt Lifs medlemsvirksomheder. 

Samtidigt tyder resultaterne på, at vurderingen af patientpopulationerne til de samme lægemidler er mindre restriktiv i Sverige og England. 

”Ikke nok med at noget tyder på, at danske patienter får adgang til færre af de nye behandlinger; nogle danske patienter må se langt efter behandlingen, selvom den er godkendt til brug. Simpelthen fordi de ikke lige rammer inden for den endnu mere indsnævrede population,” siger hun. 

Spørgeskemaundersøgelsen er baseret på virksomhedernes erfaringer med 57 anbefalinger af nye lægemidler, der er vurderet efter den 1. januar 2021. Det svarer til omkring halvdelen af alle vurderinger siden indførelsen af den nye metode til vurdering af lægemidler. 

I 18 ud af de 57 vurderinger af nye lægemidler har Medicinrådet ifølge virksomhederne indsnævret patientpopulation sammenlignet med den ansøgte population, eller anbefalingen er blevet begrænset til én eller flere subpopulationer af patienter.  

England og Sverige er mindre restriktive 

I 19 ud af 44 vurderinger af lægemidler oplever virksomhederne, at anbefalingen i Sverige er mindre restriktiv. I England er det tal 25 ud af 48.  

”Når vi sammenligner på tværs af lande, oplever virksomhederne, at Sverige og England er mindre restriktive i deres vurderinger af nye lægemidler til standardbehandling. Det betyder, at der i nogle tilfælde gives adgang til en større patientgruppe, end vi ser i Danmark. Det kan der naturligvis være flere forklaringer på. Der er selvfølgelig også eksempler på, at vi i Danmark giver adgang til en bredere patientgruppe, men det ændrer ikke ved det generelle billede af, at Danmark opleves mere restriktiv end Sverige og England,” slutter hun.