Magasinet med. sætter fokus på multisygdom og den udfordring, det er for fremtidens sundhedsvæsen. Multisygdom er i hastig vækst i Danmark, og patienterne efterlyser sammenhæng på tværs af sygdomsområder.
I dag lider mere end hver tredje voksen i Danmark af to eller flere kroniske sygdomme som forhøjet blodtryk, gigt, KOL, diabetes og kræft, og antallet af mennesker med multisygdom vil stige med 1,4 procent om året de næste 10 år, viser en ny rapport.
Fælles for mange af patienterne med multisygdom er, at de har komplekse forløb, og dét giver store udfordringer lige nu i et sundhedsvæsen, som ifølge eksperter og patientforeninger ikke giver den sammenhængende hjælp, der er brug for.
med. 24 giver derfor et indblik i, hvordan vi behandler mennesker med multisygdom, hvordan de selv føler sig taget imod i deres forløb, og hvordan vi kan indrette et fremtidigt sundhedsvæsen, så det bliver mere helhedsorienteret, nært og tilgængeligt for patienterne.
Flere danskere bliver multisyge i fremtiden
Ny rapport fremskriver antallet af mennesker, der lever med flere kroniske sygdomme på en gang. Eksperter og patienter kalder på en anden organisering af sundhedsvæsenet.
Clusters kan hjælpe mennesker med multisygdom
Nye kliniske retningslinjer kan være på vej for samtidige kroniske sygdomme, og derudover skal segmentering af befolkningens sygdomsmønstre føre til bedre organisering af sundhedsvæsenet.
Fuldtidsjob som patient
Vagn Mortensen fra Nykøbing Falster føler sig som multisyg patient smidt rundt uden koordinering. Han har på fem år haft 931 kontakter med sundhedsvæsenet
Polyfarmaci stiller større krav til samarbejdet
Polyfarmaci kan være hensigtsmæssig eller uhensigtsmæssig, men risikoen for fejl- og overmedicinering er velkendt hos multisyge patienter, fordi hver specialist har fokus på deres eget speciale og ofte ikke tænker på medicineringen
fra andre specialer.
En særlig udfordring i Region Sjælland
Udfordringen med multisygdom er til at tage og føle på i Region Sjælland. Blandt de ca. 850.000 borgere i den sjællandske region, der strækker sig fra Sjællands Odde til Gedser, har mere end 60 procent mindst én kronisk sygdom, og det er den region i landet, der har flest multisyge, hvor man lider af to eller flere kroniske sygdomme samtidig.
Styr på psykiatrien giver styr på diabetes
Det er svært at lide af en psykisk sygdom og samtidig have diabetes. For hvis ikke diabetes passes ordentligt, kan blodsukkeret ryge enten helt i bund eller helt i top. Og her er mennesker med psykisk sygdom særligt udsatte.