Videre til indhold

med. 16: Målrettet forebyggelse skal udjævne ulighed i sundhed

16. udgave af magasinet med. sætter fokus på forebyggelse og ulighed i sundhed.

Det hele starter med social ulighed

“Man bliver ikke syg af at være fattig, men man dør af årsagerne, fordi sundhedsvæsenet ikke er indrettet til at forholde sig til de fattige og udsatte patienters sygdomme,” siger professor Morten Sodemann i dette nummer af magasinet med., hvor en række eksperter giver deres bud på årsagerne til – og løsningerne på – ulighed i sundhed. 

Læs artiklen her

Kæmpe potentiale i datadrevet forebyggelse

I Copenhagen Healthtech Cluster undersøger man i samarbejde med Københavns Kommune og DTU, hvordan kommunalt indsamlede data kan bruges til at forebygge indlæggelser af borgere over 65 år.

Og ved Hvidovre Hospital forsker professor Ove Andersen i, hvordan man kan bruge data fra Akutmodtagelsen til at forebygge genindlæggelser. 

Læs artiklen her

Sundhedsplejersker skal forebygge psykiske lidelser hos spædbærn
“Al den viden og al den forskning, vi har i dag, tyder på, at de fleste psykiske sygdomme har deres oprindelse tidligt i barndommen. Så hvis man vil forebygge, så skal man lede efter de tidlige tegn og intervenere meget, meget tidligt i livet,” forklarer professor Anne Mette Skovgaard, der leder forskningsprojektet “Infant Health”, der skal klæde landets sundhedsplejersker på til at identificere og forebygge psykisk sårbarhed hos de helt små børn.

Læs artiklen her

Barrierer handler om meget andet end sprog

Borgere med etnisk minoritetsbaggrund har ikke bare langt højere risiko for at udvikle diabetes – de har også en langt ringere adgang til og udbytte af forebyggelse og behandling. 

Læs artiklen her

Download

Se hele magasinet og læs mere om ulighed i sundhed og målrettet forebyggelse.

Følg med.

Abonner på magasinet med.