Hvad skal der til for at sikre tilstrækkelig arbejdskraft i en branche, der ser ud til at komme til at mangle tusindvis af ansatte de kommende år. Det spørgsmål blev belyst fra mange perspektiver, da Lif holdt morgenmødet med. LIVE med fokus på rekruttering af arbejdskraft.
Kompetencejagt, rekrutteringserfaringer og generationsudfordringer. Samtalen kom vidt omkring, da Lif torsdag morgen inviterede til med. LIVE.
Et morgenmøde med udgangspunkt i det seneste nummer af Lægemiddelindustriforeningens eget magasin, denne gang med fokus på uddannelses- og kompetencebehovet de kommende år i lægemiddelindustrien.
Mens forskningspolitisk chef i Lif, Anders Hoff, opridsede de udfordringer, vi står over for, som blandt andet er udsigten til, at vi kommer til at mangle 15.000 ansatte i branchen, hvis væksten fortsætter, og at det er i alle virksomheder og i alle led af værdikæden fra forskning til marked, at der er brug for at rekruttere, hvor det for 5 år siden primært var specialister, fortalte Tore von Würden, Amgens landechef for Danmark, Norge og Island og Thomas Clemmensen, HR-direktør for Fujifilm Diosynth Biotechnologies om de udfordringer, de som virksomheder oplever lige nu:
”Det er blevet sværere at rekruttere, så derfor handler det også om at fastholde dem, vi allerede har,” sagde Tore von Würden.
Gennem det seneste år har Fujifilm Diosynth Biotechnologies ansat 500 nye medarbejdere. Og for Thomas Clemmensen har det at skulle ansætte så mange personer, betydet, at han ikke kun kan gå efter medarbejdere med meget erfaring:
“Det handler i høj grad om at finde medarbejdere, der har det rette mindset,” sagde han.
Og Tore von Würden fortalte ærligt, hvordan han belært af mindre vellykkede ansættelser har ændret de kriterier, han leder efter i en rekrutteringsproces.
“Før har jeg været meget fokuseret på de resultater, kandidaten har opnået i tidligere stillinger. I dag er jeg langt mere optaget af, om kandidaten kan fungere i samspil med andre,” sagde han.
Også ledelse af forskellige generationer blev diskuteret:
”Jeg ser to tendenser: Ældre medarbejdere har krav til, hvad de skal arbejde med. De yngre medarbejdere stiller krav om, hvad vi kan gøre for dem. Vi skal gøre os fortjent til, at de vil arbejde for os,” sagde Tore von Würden og fortsatte:
“Til gengæld er der ældre medarbejdere, der aldrig ville komme hen til mit skrivebord, for at få feedback. Det har de yngre medarbejdere ikke noget problem med. De forventer faktisk altid positiv feedback “ sagde han.
For Thomas Clemmensen står den problemstilling i skyggen af også at være en virksomhed med mange nationaliteter:
”Når man også har mange nationaliteter, er der mange hensyn at tage. Vi skal ikke kun imødekomme generationskløfter, vi skal have alle med ombord. Bl.a. derfor arbejder vi med en fladere struktur og uden klassiske performancemål”.
Især afskaffelse af perfomancemål vakte stor interesse og affødte mange spørgsmål fra tilhørerne.
Som bud på løsninger på rekrutteringsudfordringerne blev tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft nævnt. Og her har Inge Berneke, senior vice president for corporate affairs i Lundbeckfonden været med til at udarbejde en hvidbog med løsningsforslag til, hvordan vi kan fjerne nogle af de barrierer, vi har opstillet i dag.
”Vi er en industri, hvor aftager er global, men vi er som aftagere af medarbejdere også nødt til at være globale. Fx er USA en hub af viden, vi ikke finder andre steder. Danmark er et lille land, og derfor har vi ikke alle kompetencerne her. Det største problem ved rekruttering af udenlandske medarbejdere, er at de talenter, der er interessante at tiltrække, har et andet kort på hånden. Hvorfor skal de vælge Danmark frem for et andet sted?”
Og så blev en kommende kandidatreform diskuteret. Ifølge Trine Winterø, prodekan for innovation og samfundsrelationer på Københavns Universitet kommer reformen til maj. Så foreløbigt ved vi blot, at der er lagt op til færre bachelorer og flere erhvervskandidater bl.a., samt mulighed for at optage flere internationale studerende, der kommer uden for EU-lande.
“Det er klogt af virksomhederne at rekruttere allerede mens de unge studerer. Det, der er dumt, er, hvis man begynder at fjerne mængden af studerende, så vi simpelthen ikke uddanner nok til en industri, der allerede nu mangler mange nye medarbejdere,” sagde Trine Winterø.
Her finder du den seneste udgave af magasinet med., der handler om jagten på kompetencer i lægemiddelindustrien.
Hvis du ønsker at være opdateret om Lifs arrangementer, kan du skrive dig op til Nyt fra Lif, hvor du altid finder et overblik over vores kommende arrangementer.