Videre til indhold

Lif tvivler på effekt af lovforslag om fortrolige priser for apoteksmedicin 

I forsøget på at nedbringe regionernes udgifter til apoteksmedicin er et udkast til et nyt lovforslag om mulighed for forhandling af fortrolige priser i tilskudssystemet sendt i høring. Ideen er god, men den valgte model ærgrer dog Lif, der forudser, at flere elementer i forslaget reelt set vil begrænse virksomheders incitament til at bruge modellen.

Med den seneste økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner blev det besluttet, at det skal være muligt at forhandle fortrolige priser på apoteksmedicin i forbindelse med vurdering af tilskud.

Hensigten var at skabe bedre adgang for patienterne til flere nye effektive apotekslægemidler, fordi forsøgsordningen giver mulighed for, at patienter kan opnå offentligt medicintilskud i tilfælde, hvor myndighederne vurderer, at den officielle pris er for høj, og hvor virksomhederne ikke kan reducere den danske pris, uden det får betydelige konsekvenser i andre markeder.

Gennem en fortrolig prisreduktion kan borgerne opnå medicintilskud, og regionerne kan opnå lavere udgifter. 

“Lif hilser hensigten med fortrolige priser for apoteksmedicin velkommen, som et forsøg på at give adgang til flere effektive lægemidler. Men vi er meget ærgerlige over, at det sker under forudsætning af lavere samlede udgifter til medicintilskud i regionerne. På trods af, at patienter kan få adgang til flere nye og bedre behandlinger, må det efter lovforslaget ikke koste mere; det er et massivt benspænd i forhold til at øge kvaliteten af behandlingen,” siger  chefkonsulent for primærsektoren i Lif, Pernille Langergaard-Lauridsen. 

“Det er en skam, at den potentielle prisbesparelse ved forhandlingen af en fortrolig prisreduktion samlet set skal være med til at nedbringe de regionale udgifter til tilskudsmedicin” siger Pernille Langgaard-Lauridsen, der uddyber, at kravet om at ibrugtagen af ny og innovativ medicin ikke må koste mere i tilskudskroner må forventes  at mindske antallet af lægemidler i den ny ordning.

“Når ny apoteksmedicin skal tages i brug, skal der være en helhedsorienteret tilgang til vurdering af såvel værdi som udgifter. Det vil sige, at også eventulle besparelser andre steder i sundhedsvæsnet skal inddrages sammen med den samlede værdi for patienterne,” siger Pernille Langgaard-Lauridsen og tilføjer:  

“Alle effekterne skal med – også de afledte effekter, øget sundhed har for mindre brug af sundhedsvæsenet generelt, øget arbejdsmarkedsdeltagelse og lavere indkomstoverførelser,” siger hun.

For virksomhederne betyder lovforslaget, at de i forbindelse med ansøgning om tilskud til et lægemiddel kan vælge at indgå i en forhandling om fortrolige priser. 

Det er Amgros, regionernes fælles indkøbsorganisation for sygehuslægemidler, der vil stå for forhandlingerne, og parallelimportørerne vil ikke blive omfattet af krav om samme prisreduktioner, som originalproducenterne aftaler med Amgros. 

Ifølge lovforslaget er tanken ikke, at medicinen umiddelbart bliver billigere for borgerne, men at regionerne kommer til at opnå en besparelse. Endnu er størrelsen dog ikke mulig at estimere. 

Regeringen vil fremsætte lovforslag lige inden jul og igangsætte ordningen i midten af 2025. 

Find lovforslaget

Forslag til mulighed for forhandling af fortrolige priser i tilskudssystemet.