
EFPIA har meldt ud, at man via den Europæiske Domstol ønsker at udfordre beslutningen om at placere ansvaret – og dermed også finansieringen – for rensning af byspildevand for mikroforureninger på kun to sektorer; nemlig medicinal- og kosmetikindustrien. En beslutning, som Lif bakker op om.
EU’s vedtagne revision af direktivet om byspildevand placerer ansvaret og regningen for rensning af mikroforureninger i byspildevand på to sektorer: medicinalindustrien og kosmetikbranchen. Det betyder, at de to sektorer alene skal stå for finansieringen af det såkaldte fjerde rensetrin på større renseanlæg fremover – på trods af at Kommissionens egne undersøgelser har identificeret andre sektorer, der også bidrager til mikroforureningen.
Derfor ønsker den europæiske brancheorganisation for lægemiddelindustrien (EFPIA) nu at få afklaret, hvordan EU er nået frem til, at ansvaret alene kan placeres hos kun to sektorer. EFPIA har i dag annonceret, at de via den Europæiske Domstol ønsker at udfordre beslutningen om, at medicinalindustrien og kosmetikbranchen står som de eneste ansvarlige for mikroforureninger.
“Jeg vil gerne sige det helt klart og tydeligt: Vi betaler gerne vores fair andel, og vi skal naturligvis betale for rensning af de mikroforureninger, der stammer fra vores industri. Ligesom EFPIA bakker Lif op om princippet om, at forureneren betaler, som er et grundprincip i EU’s miljølovgivning. Det princip har EU desværre valgt at se bort fra, når det kommer til byspildevandsdirektivet, hvor man har placeret hele ansvaret for al mikroforurening på blot to sektorer uden at fremlægge dokumentation for den beslutning,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif og medlem af EFPIA’s bestyrelse.
Ifølge EU stammer 92 pct. af mikroforureningerne fra medicinalindustrien og kosmetikbranchen, men der er ikke fremlagt dokumentation for det regnestykke.
“Vi synes, det er urimeligt, at man vælger at holde to sektorer ansvarlige for alle mikroforureninger – og dermed også finansieringen af rensningen- uden at fremlægge dokumentation for, hvordan man er kommet frem til det. Det, vi ønsker, er at se, hvordan de er kommet frem til det resultat. Samtidig kan vi også frygte, at når man kun holder to brancher ansvarlige, så fjerner det incitamentet for de øvrige sektorer til at reducere deres bidrag til mikroforureningen,” siger Ida Sofie Jensen.
EFPIA’s beslutning om at udfordre spørgsmålet om ansvaret for mikroforurening ved EU-Domstolen kommer ikke til at udsætte implementeringen af direktivet, der fortsætter som planlagt.