Danske patienter med alvorlige sygdomme får i stigende grad adgang til ATMP’er. Det viser en ny opgørelse fra Medicinrådet, der vækker optimisme hos Lif og understreger det store potentiale for fremtiden.
Medicinrådet har netop offentliggjort, at de har anbefalet 75 % af de ATMP-lægemidler, de har vurderet. Det har Lif arbejdet målrettet på skulle ske, og det er derfor særdeles positivt, fordi patienterne dermed sikres adgang til nye, innovative behandlinger.
En nylig analyse fra Lif ATMP’er og indikationer peger på den samme udvikling: Den viser, at der i februar 2025 er 21 ATMP-lægemidler med en gældende EMA markedsføringstilladelse, som tilsammen dækker 28 forskellige sygdomsområder (indikationer).
Ud af de 28 mulige indikationer er der indsendt ansøgninger til Medicinrådet for 17 indikationer, hvoraf Medicinrådet har anbefalet 12. Tre ansøgninger har fået afslag, mens to ansøgninger stadig er under behandling.
Ser vi på de indikationer, der er færdigvurderet, har Medicinrådet givet grønt lys til 80 % af dem. Tager vi de sager, der stadig er under behandling, med i regnestykket, har 71 % fået en anbefaling. Disse tal ser nu bedre ud end i Sverige og Norge, hvor færre ATMP-behandlinger er blevet anbefalet. Tidligere har Danmark haltet bagefter.
Positivt for patienterne
”Det er positive takter. Avancerede terapier repræsenterer et gennembrud i behandlingen af en række alvorlige sygdomme, som kan give patienter nye muligheder for behandling eller endda helbredelse. Derfor er det vigtigt, at vi holder fast i udviklingen og bliver ved med at arbejde for hurtig og smidig adgang til ATMP’er. Det er et område, hvor vi virkelig har mulighed for at være first movers, når vi samarbejder, hvilket vi har set stor villighed til fra det offentliges side”, siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.
Den seneste anbefaling fra Medicinrådet kom den 26. marts, hvor CAR-T behandlingen lisocabtagene maraleucel blev godkendt til to grupper af patienter med kræfttypen diffust storcellet B-celle lymfom (DLBCL) i 2. og 3. behandlingslinje.
Selvom Danmark ligger i front, er der stadig 11 indikationer, hvor der endnu ikke er indsendt ansøgninger til Medicinrådet. Der ligger altså et potentiale for at bringe endnu flere avancerede behandlinger ud til de patienter, der har behov for dem, understreger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif:
”Der ligger et stort potentiale i de indikationer, hvor der endnu ikke er ansøgt om standardbehandling i Medicinrådet. Desværre har oplevelsen hidtil været, at Medicinrådets restriktive tilgang til vurdering af usikkerhed har betydet, at nogle virksomheder ikke søger Medicinrådet. Vi skal sikre, at alle relevante behandlinger bliver vurderet hurtigst muligt, så patienter får adgang til den nyeste medicinske innovation og vi fremover kan være blandt de førende lande, når det kommer til adgang til innovative avancerede terapier.”
Vurderinger af ATMP’er i Danmark, Sverige og Norge
Antal indikationer

ATMP er en forkortelse for Advanced Therapy Medicinal Product. Det er kort fortalt avancerede lægemidler såsom genterapier. ATMP er typisk engangsbehandlinger, der er designet til at have en livslang effekt – og ofte udviklet til specifikke patientgrupper eller sjældne sygdomme, hvor der er meget få patienter. EMA klassificerer ATMP’er i tre kategorier: genterapeutisk, celleterapeutiske og vævsteknologiske lægemidler.