Som en del af en spareøvelse vil regeringen fjerne de regler, der i dag forbyder køb af medicin fra lande uden for EU. Men det er uforsvarligt, siger Henrik Vestergaard, viceadministrerende direktør i Lif.
Private forbrugere skal have ret til at købe deres medicin på alverdens hjemmesider, hvis de har lyst til det.
I hvert fald vil regeringen fjerne reglerne for private personers indførsel af lægemidler fra lande uden for EU.
Det fremgår af et faktaark, som blev præsenteret i forbindelse med regeringens finanslovsudspil, og som Berlingske onsdag har beskrevet.
Se: Faktaark – Regeringens oplæg til politisk prioriteret opgavebortfald på FFL25 (fm.dk).
Forslaget er et initiativ, der skal medvirke til at sikre besparelser på 49 årsværk i Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Men det er et decideret farligt sted at spare, siger viceadministrerende direktør i Lif, Henrik Vestergaard.
“Det er uforsvarligt at fjerne forbuddet mod borgerens indførsel af lægemidler fra lande uden for EU, da det vil betyde, at flere borgere risikerer at bruge forfalskede lægemidler med risiko for deres helbred. Vi har i dag et godt kontrolsystem i EU, der sikrer, at patienter kan have tillid til den medicin, de køber. Vi har et godkendelsessystem, der sørger for kontrol af medicinens effektivitet, sikkerhed og kvalitet, og vi har et verifikationssystem, der sikrer mod forfalskninger. Det må vi ikke give afkald på,” siger Henrik Vestergaard og tilføjer:
“Det er altid relevant at overveje, hvor mange årsværk, der skal bruges på kontrol – også når det gælder reglerne for borgerens indførsel af lægemidler. Men ligefrem at lovliggøre noget, der i dag af sikkerhedsmæssige grunde er ulovligt af hensyn til besparelser på årsværk, virker ikke gennemtænkt. Det er umuligt for borgerne selv at agere kontrolmyndighed i en verden med superprofessionelle, kyniske aktører, der laver overbevisende – men ubrugelige – forfalskninger uden hensyn til patienternes behandlingsbehov og sikkerhed.”
Henrik Vestergaard påpeger, at der er et alternativ til forslaget:
“I stedet for en lovliggørelse kunne man jo overveje andre løsninger, for eksempel at reducere Lægemiddelstyrelsens kontrol og sagsbehandling ved blot at returnere borgernes forsendelser med ulovlige lægemidler fra lande uden for EU til afsenderen. Herved imødekommes borgernes sikkerhed og tilliden til lægemidler,” siger Henrik Vestergaard.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde har til Berlingske udtalt, at man alligevel ikke kan stoppe borgerne fra at købe lægemidler fra for eksempel udenlandske hjemmesider, men at det er fortsat anbefalingen, at man sikrer, at både medicinen og den butik man køber den fra er godkendt.