Videre til indhold

Lif: Patientsikkerheden er i højsædet, når vi udvikler vacciner

​Patientsikkerheden skal altid have højeste prioritet, når man udvikler nye lægemidler. Det gælder også, når man udvikler en vaccine mod COVID-19. Det understreger Lægemiddelindustriforeningen i anledning af World Patient Safety Day.

Patientsikkerheden har højeste prioritet, og vaccineproducenterne i Europa vil kun søge om godkendelse af COVID-19 vacciner, når effekt og sikkerhed er grundigt dokumenteret gennem de nødvendige fase 3-studier. Det var budskabet, da Vaccines Europe for nylig udsendte en erklæring om sikkerheden ved COVID-19 vacciner. 

“Det er en meget vigtig pointe fra Vaccines Europe, at vi ikke må gå på kompromis med sikkerheden, selvom alle er interesserede i, at der hurtigst muligt udvikles en vaccine mod COVID-19. Der er World Patient Safety Day en god anledning til at minde om,” understreger politisk chef for kliniske forsøg og lægemiddelproduktion i Lif, Jakob Bjerg Larsen.

“Nye lægemidler – også vacciner mod COVID-19 – skal være sikre, inden de tages i brug. Det sikrer virksomhederne ved at gennemføre kliniske forsøg, og det sikrer myndighederne ved en grundig vurdering af den dokumentation, som virksomhederne indsender på baggrund af resultaterne fra de gennemførte kliniske forsøg,” forklarer Jakob Bjerg Larsen. 

Også efter, at et nyt lægemiddel er taget i brug, er der fokus på patientsikkerheden.

“Lægemiddelmyndigheder og -virksomheder foretager en systematisk bivirkningsovervågning, for at sikre, at der hurtigt kan reageres, hvis lægemidler trods grundige test viser tegn på skadelige effekter. Det skaber stærke rammer om patientsikkerheden,” slutter Jakob Bjerg Larsen.

WHO’s World Patient Safety Day, der markeres hvert år den 17. september, har i år særligt fokus på COVID-19 pandemiens konsekvenser for patienter og sundhedsmedarbejdere.