Den danske regering er for alvor gået i brechen som den mest aktive og dedikerede stemme for life science blandt EU’s medlemslande i debatten om udmøntningen af pharma-strategien.
Sophie Løhde, indenrigs- og sundhedsminister, holder i disse måneder en række møder med både EU´s sundhedskommissær Stella Kyriakides og sundhedsministrene i en række af de centrale EU-medlemslande for at udbygge alliancer.
Mandag deltog hun desuden i en højniveau-konference under det svenske EU-formandskab med fokus på bekæmpelse af antibiotikaresistens.
I Lægemiddelindustriforeningen ser man med glæde på den danske regerings dialog om betydningen af stærke vilkår, der fremmer innovation og life science i Europa.
”Der er ingen tvivl om, at den danske regerings meget aktive engagement er af afgørende betydning, hvis der skal skabes politisk opbakning i EU til at skubbe pharma-strategien i retning af styrkede vilkår for life science, innovation og vækst i Europa. Der bør ikke ske en forringelse af incitamenter, eller skabes nye barrierer, fordi der ikke tages højde for, at sundhedspolitik og sundhedssystemer er nationale anliggender,” siger Carsten Blæsberg, Public Affairs-chef i Lif.
Det er forventningen, at EU-Kommissionen præsenterer sine lovforslag til implementering af strategien den 29. marts. Lækkede dokumenter fra kommissionens forslag indikerer ifølge Carsten Blæsberg, at der fortsat er grundlag for bekymring for de potentielle følger af strategien for den europæiske lægemiddelindustri.
Det handler om innovation og konkurrencekraft, som risikerer at blive svækket som følge af forringelser af bl.a. den europæiske databeskyttelsesperiode.
”Der er ikke samme grad af lydhørhed overfor lægemiddelindustriens bekymringer i EU-Kommissionen, i flertallet af medlemslande eller i Europa-Parlamentet. Derfor er det også en vanskelig forhandlingssituation, som den danske regering har, og det er helt rigtigt at sætte alle sejl ind på at finde flere allierede, ” siger Carsten Blæsberg.