Videre til indhold

Lif fremlægger ni anbefalinger til EU’s life science-strategi sammen med nordiske lægemiddelorganisationer

Lif har sammen med nordiske lægemiddelorganisationer fremlagt ni konkrete anbefalinger til EU’s kommende life science-strategi. Målet er at sikre en ambitiøs og sammenhængende strategi, der understøtter EU’s globale konkurrenceevne.

En klar og målrettet strategi, der styrker rammevilkår i hele branchens værdikæde, et life science-kontor i EU-Kommissionen og et målrettet fokus på patienters adgang til moderne medicin. Det er nogle af de konkrete anbefalinger til en kommende europæiske life science-strategi, som Lif – sammen med nordiske brancheforeninger – har lanceret i debatten.

Life science-sektoren spiller en afgørende rolle i EU’s økonomi og er en vigtig bidragsyder til Europas handelsbalance. Samtidig leverer lægemiddelindustrien et afgørende bidrag til EU’s forskning, viden, innovation og sundhed.

Trods dette har EU gennem en årrække tabt terræn i forhold til globale forskningsinvesteringer, kliniske forsøg og lægemiddelinnovation.

Derfor arbejder Lif sammen med vores europæiske organisation EFPIA og søsterorganisationer i andre lande aktivt for, at EU får en målrettet life science-strategi, der kan genvinde EU’s førerposition inden for forskning og innovation.

Dialog om EU’s life science strategi

I Danmark har vi stærke erfaringer med at udvikle samarbejdet og rammevilkår for life science igennem nationale strategier.

Så sent som i forrige uge lancerede den danske regering en ny og ambitiøs life science strategi, som EU kan lære af.

For at sikre en stærkere europæisk involvering i debatten om en EU life science-strategi inviterede Lif Danmark sammen med Lif Sverige og Pif Finland og i samarbejde med EFPIA til et seminar for forskellige aktører i EU og de nordiske lande i Bruxelles i oktober. Her deltog repræsentanter for Europa-Parlamentet, Europa-Kommissionen, nationale myndigheder og øvrige aktører til en drøftelse af strategiens ambitioner og indsatser.

Kommissionens arbejde med strategien vil blive forankret i Generaldirektoratet for Forskning og Innovation, idet en række øvrige direktorater under Kommissionens også planlægges involveret bredt.

Ni anbefalinger

  1. En helhedsorienteret strategi for life science, der inkluderer forebyggelse, diagnostik og adgang til nye behandlinger.
  2. Etablering af et life science-kontor i EU-Kommissionen, der skal sikre bedre koordinering og dialog mellem nøgleinteressenter.
  3. Bedre patientadgang til moderne behandlinger gennem investeringer i præcisionsmedicin og avancerede terapier.
  4. Styrkede rammevilkår for virksomheder, herunder lettere adgang til finansiering, kvalificerede kompetencer og en effektiv lovgivningsproces.
  5. En fokuseret forsknings- og innovationspolitik, der allokerer flere ressourcer til europæiske life science-klynger.
  6. Fremme deling af sundhedsdata ved at fremskynde implementeringen af det europæiske sundhedsdataområde (EHDS) for at styrke forskning og kliniske forsøg.
  7. Beskyttelse af immaterielle rettigheder gennem et stabilt og konkurrencedygtigt system, der understøtter innovation.
  8. Harmonisering af kliniske forsøg ved at maksimere potentialet i EU’s forordning om kliniske forsøg og sikre ensartet regulering.
  9. Fremme af frihandel og fair konkurrence med fokus på nye handelsaftaler og diversificering af værdikæder for at reducere afhængigheden af enkelte markeder.
Anbefalingerne

Læs mere om de ni anbefalinger til EU’s life science-strategi, som Lif har præsenteret sammen med de nordiske lægemiddelorganisationer.