Videre til indhold

Lif: Akutpakken er en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til et presset sundhedsvæsen

Aftalen om en akutpakke til sundhedsvæsenet, som skal komme COVID-19-efterslæbet til livs, er yderst tiltrængt. Sundhedsvæsenet har i den grad brug for en håndsrækning her og nu, lyder det fra Lif, men peger samtidig på, at akutpakken skal følges op med en langsigtet plan, der skal ruste sundhedsvæsenet til fremtiden.

Regeringen fremlagde i december en plan for en akutindsats for sundhedsvæsenet og i dag er der så landet en aftale med Danske Regioner om fem indsatsområder og en ekstra bevilling på 2 mia. kr. over de næste to år.

”Aftalen om akutpakken viser, at regeringen i den grad tager sundhedsvæsenets udfordringer alvorligt, og det er yderst tiltrængt saltvandsindsprøjtning til et system, der har været under stort pres de sidste par år. Der er særligt fokus på at tage hånd om udfordringen med at tiltrække og fastholde personale – og de varme hænder er også centrale i forhold til at løse de nuværende problemer,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif. Men hun hejser dog et advarselsflag i forhold til en formulering i aftaleteksten om, at flere skal tage del i det patientnære arbejde.

”I aftaleteksten står der, at flere skal bidrage til det patientnære arbejde – enig. Men mere specifikt står der, at det kan betyde, at udviklings- og forskningsarbejde i en periode kan vige for det kliniske arbejde. Her er det vigtigt at understrege, at der ikke er et modsætningsforhold mellem det patientnære arbejde og kliniske forsøg på hospitalerne. Dette er en del af patienternes behandling og har stor betydning i det daglige for både patienter og medarbejdere. Samtidig er klinisk forskning en vigtig komponent i at gøre sundhedsvæsenet mere robust på den lange bane, og det vil kun være til gavn for alle at opretholde niveauet af kliniske forsøg,” siger Ida Sofie Jensen.

Og netop en langsigtet strukturreform af sundhedsvæsenet bør være det næste på agendaen, nu når aftalen om akutpakken er landet, lyder det fra koncernchefen.

”Det danske sundhedsvæsen skal være effektivt, velfungerende og klar til fremtidens udfordringer. Det fortjener danskerne. De udfordringer som vores sundhedsvæsen står overfor nu, løses ikke alene af flere investeringer. Der skal mere til, men ikke nødvendigvis mere af det samme. Vi er nødt til at tænke i nye former for organisering, samarbejde og innovative løsninger. Og vi er klar til at bidrage med vores input og know-how,” siger Ida Sofie Jensen.