Videre til indhold

Læs Lifs høringssvar til Sundhedsstruktur-kommissionens rapport 

Lif har afgivet sit høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionens rapport, der blev offentliggjort i juni.  

Der er ros fra Lif til Sundhedsstrukturkommissionens rapport, som bliver kaldt solid og grundig i Lifs høringssvar. 

“Det er vigtigt med et stærkt offentligt sundhedsvæsen, hvor der er let og hurtig adgang samt tid og ressourcer til den enkelte patient. Et sundhedsvæsen med høj kvalitet, uanset om patienten fejler noget ”almindeligt” eller noget, der kræver en specialiseret indsats, og uanset hvor i landet patienten bor,” siger koncernchef Ida Sofie Jensen. 

Hun tilføjer, at Lif deler regeringens og Sundhedsstrukturkommissionens analyse af, at den nuværende struktur ikke matcher sundhedsvæsenets aktuelle og særligt de kommende års udfordringer.  

I diskussionen af valget af forvaltningsmodel for fremtidens sundhedsvæsen finder Lif det vigtigt, at man vælger en model, der understøtter et forebyggende, sammenhængende sundhedsvæsen, hvor høj kvalitet, nærhed og bæredygtig organisering har et mere fundamentalt fokus end hidtil.  

Lif mener i den forbindelse, at sammenhængende forløb for patienterne forudsætter sammenhæng i ansvaret og finansieringen, og at ansvaret for den altovervejende del af opgaverne inden for sundhedsområdet bør samles hos samme myndighed.  

Lif bakker stærkt op om kommissionens seks tværgående og modeluafhængige anbefalinger, som en national ramme, der skal sikre udvikling af et sammenhængende, mere lige og robust sundhedsvæsen uanset valg af forvaltningsmodel, idet Lif ser de seks anbefalinger som hinandens forudsætninger, og mener de bør implementeres som fundament for en ny, robust forvaltningsmodel. 

Lif er i høringssvaret desuden positiv over for kommissionens anbefaling om, “at psykiatrien integreres organisatorisk med det samlede sygehusvæsen mhp. at løfte kvaliteten i den tværgående indsats for mennesker med psykiske lidelser. Lif deler kommissionens vurdering af, at der er brug for at kunne tilbyde mere helhedsorienterede indsatser, der tager højde for den enkeltes behov og en styrket sammenhæng,” hedder det i høringssvaret. 

Og så peger Lif på en styrket indsats for patienter med kroniske sygdomme: 

“Den systematik og tænkning, der ligger bag kræftpakkerne, bør tjene som inspiration for et grundpakkeforløb for mennesker med kronisk sygdom,” står der i høringssvaret, og Ida Sofie Jensen supplerer: 

“Målet skal være at opnå en højere behandlingskvalitet og et mere ensartet behandlingstilbud på tværs af landet via forpligtende kvalitetsstandarder og løbende monitorering af implementeringen og behandlingskvaliteten.” 

Til gengæld savnes et fokus på forebyggelse: 

“Lif opfordrer til, at der i forbindelse med en reform arbejdes systematisk med forebyggelse, tidlig opsporing og screening som et element i et mere robust sundhedsvæsen. 

Strategisk og målrettet forebyggelse rummer et stort potentiale både for at forebygge, at borgere ikke bliver til patienter (KRAM-faktorerne), men også for at opspore og diagnosticere patienter tidligt i deres sygdomsforløb med henblik på at forebygge sygdomsforværring og komorbiditet for den enkelte og mindske presset på sundhedsvæsenet. For at sikre, at vi bruger både økonomiske og personaleressourcer mest hensigtsmæssigt bør tidlig opsporing af risikogrupper være datadrevet,” står der i høringssvaret. 

Kommissionens rapport er i offentlig høring indtil den 6. august, og herefter venter de politiske forhandlinger.