Videre til indhold

Kraftig inflation går uden om medicinpriserne

Forbrugerpriserne er steget med 10 procent det sidste år. Det er den højeste inflation i 40 år. Men medicinpriserne holder sig i ro.

Mens priserne på brød, smør, energi og de fleste andre af livets fornødenheder stiger kraftigt, så er det stort set ikke blevet dyrere at købe medicin.

Det viser en gennemgang af nettoprisindekset fra Danmarks Statistik, som Danmarks Apotekerforening og Lægemiddelindustriforeningen, Lif, har foretaget.

De generelle forbrugerpriser er i gennemsnit steget med 10 procent siden samme periode sidste år, og det er den højeste inflation i 40 år. Eksempelvis er fødevarepriserne steget 16 procent, og transportudgifterne er gået op med 11 pct.

Til gengæld er medicinpriserne på apotekerne næsten uændrede.

De var i september 2022 i gennemsnit kun 3 procent højere end september sidste år – og der var de historisk lave.

”Det er glædeligt for danskerne, at medicinpriserne er stabile selv i en tid, hvor vi ellers oplever kraftige prisstigninger på almindelige varer. Det kommer ikke kun den enkelte medicinbruger til gode, men dæmper også samfundets sundhedsudgifter. Det er klart, at lægemiddelproducenterne også står over for stigende udgifter til energi, produktion og fragt, og derfor er der ingen garanti for, at tendensen med faldende medicinpriser vil fortsætte uændret. Men det er ikke forventningen, at inflationen pludseligt vil slå til med fuld kraft på medicinområdet,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.

Siden 2007 er de offentlige udgifter til medicintilskud faldet med over 10 procent, selv om apotekerne i dag udleverer 50 procent mere tilskudsberettiget medicin end i 2007.

Så flere borgere behandles i dag med mere og bedre medicin til en lavere udgift.

Fakta om medicinpriser

Priserne på medicin fastsættes ikke af apotekerne, men af producenter og importører af medicin. De kæmper om at være billigst ved en slags licitation, som Lægemiddelstyrelsen afholder hver fjortende dag. Apotekerne tilbyder kunderne den billigste pakning, og medicintilskuddet gives kun i forhold til den laveste pris.
 
Ny patentbeskyttet medicin er underlagt prislofter, så prisen ikke kan stige. Samtidig kan parallelimportører købe originallægemidler i et andet EU-land til en lavere pris og sælge det i Danmark. Og når patentet udløber står producenterne af kopimedicin klar til at levere.
 
Det giver skarp konkurrence blandt producenter og importører om at være billigst, og på den måde har Danmark en af Europas mest frie og skarpe priskonkurrencer på medicin til gavn for forbrugerne.
 
Medicinpriserne er faldet næsten konstant de seneste 20 år, og de har været stabile det seneste halvandet år. Priserne på apoteksmedicin er samlet set halveret siden år 2000.