Videre til indhold

Klogt at spørge markedet om mulighederne for dansk vaccineproduktion

Mette Frederiksen annoncerede i går aftes planerne om dansk vaccineproduktion i 2022. Det er klogt at afsøge, hvilke muligheder de danske life science-virksomheder har for at løse opgaven, lyder det fra Lifs koncernchef Ida Sofie Jensen.

Hun mener dog, at det er optimistisk at stile efter en dansk vaccineproduktion i 2022.

”mRNA-vaccineproduktion er meget komplekst. Produktionen kræver mere end 280 ingredienser fra 86 underleverandører i 19 lande, og der skal nogle helt specifikke kompetencer – højtuddannede og særligt specialiserede medarbejdere – til. Produktion af mRNA-vacciner er et stort setup, og der er allerede en enorm global produktion i gang. Derfor er der også en kolossal efterspørgsel på netop kompetencer, teknologi og råvarer på dette område, og derfor vil det muligvis være svært overhovedet at få til Danmark. Men vi skal aldrig sige aldrig – meget, som vi ikke kunne have forestillet os tidligere, har kunnet lade sig gøre under COVID-19-pandemien,” siger Ida Sofie Jensen.

Derfor er det også klogt, når statsministeren vil holde en markedshøring blandt life science-virksomhederne i Danmark, som skal afsøge mulighederne for dansk vaccineproduktion, lyder det fra koncernchefen.

”Vi ved endnu ikke, hvad mulighederne er, men det vil være naturligt, at have produktionsfaciliteter i et life science-land som vores. Ved at spørge markedet kan vi få afklaret, om det er realistisk på så kort tid, som statsministeren ønsker. Det siger selvfølgelig sig selv, at modellen skal overholde IP-rettigheder, reglerne for farmaceutisk produktion og respektere de leveranceaftaler, der er lavet på europæisk niveau,” siger Ida Sofie Jensen.