Videre til indhold

Kliniske forsøg er halvdelen af virksomheders investeringer

Knap halvdelen af udgifterne til et nyt lægemiddel går til kliniske forsøg, resten af investeringen bruges på bl.a. al forskning forud for kliniske forsøg, godkendelsesproces og overvågning af lægemidlet, når det er på markedet.


“De kliniske forsøg er en stor, men vigtig udgiftspost, fordi det er her, man tester virkning og bivirkning i mennesker. Forskningen forud for kliniske forsøg indikerer, hvordan lægemidlet vil virke, men de kliniske forsøg sikrer, at ingen lægemidler kommer på markedet, med mindre der er dokumentation for, at de er sikre,” siger Jakob Bjerg Larsen, chefkonsulent, Lægemiddelindustriforeningen.

I gennemsnit koster det ca. 1 milliard dollars at udvikle et nyt lægemiddel, og halvdelen går til den kliniske forskning, hvor der ofte involveres flere tusinde patienter. Første fase er med få raske forsøgspersoner, anden fase med den første mindre gruppe af patienter, og tredje fase ofte med ét eller flere forsøg, der tilsammen inddrager i størrelsesordenen 1000-4000 patienter.

“I forsøgene arbejder læger og sygeplejersker med test af medicinen på patienter, efter forsøget er godkendt af myndighederne. Forsøgene kan foregå alle steder i verden, og virksomhederne lægger forsøgene på de hospitaler, hvor de kan blive gennemført både effektivt og hurtigt, men vigtigst af alt med høj kvalitet,” siger Jakob Bjerg Larsen.

Læs også

Resultater fra Lif og DANSK BIOTEKs undersøgelse af kliniske forskningsaktiviteter i Danmark 2016Læs mere