Videre til indhold

Klare etiske regler i Lif for lobbyvirksomhed

Private medicinalvirksomheder og patientforeninger samarbejder ofte om at fremme en dagsorden i sundhedsvæsenet. Lif har klare spilleregler for både transparens og åbenhed i den slags samarbejder, som Lifs medlemmer skal overholde.

Patientforeningerne i Danmark har en naturlig interesse i at fremme deres medlemmers udfordringer med behandling og ydelser over for politikerne.

Og det er også ganske naturligt, at der indimellem vil være et samarbejde mellem private medicinalvirksomheder og patientforeninger om at fremme en dagsorden i sundhedsvæsenet.

Til gengæld er der tydeligt definerede kodekser for den slags samarbejder og klare spilleregler for både transparens og åbenhed, som Lifs medlemmer skal overholde.

Det understreger Henrik Vestergaard, viceadministrerende direktør i Lif.

”Lægemiddelindustriens samarbejder er et strengt reguleret område, og vi har et brancheetisk system, hvor både åbenhed og ærlighed omkring sponsorering er knæsat i kodekser. Alle skal vide, hvad vores medlemmer arbejder med, og hvem de samarbejder med. Det må aldrig være sådan, at vores samarbejdspartnere ikke ved, hvem de taler med. Dette uanset, hvem der udfører opgaven,” siger Henrik Vestergaard.

Lifs kodeks er ganske klart: Det forpligter ikke blot virksomhedernes egne aktiviteter, men de har også ansvar for at sikre, at de etiske regler fuldt ud overholdes af samarbejdspartnere, f.eks. PR- og kommunikationsbureauer.

”Vi var en af de første brancher, der indførte et lobbykodeks i Danmark, og derfor skal vi selvfølgelig også gå foran med det gode eksempel. Nemlig at synliggøre over for omverdenen, at branchens lobbyaktiviteter foregår på en åben, ærlig, redelig og troværdig måde. Så længe det sker, er samarbejde mellem patientforeninger og lægemiddelvirksomheder både fuldt legalt og anerkendt af beslutningstagerne i Danmark og i udlandet. Ofte er det en forudsætning for at afgørende information kommer til politikernes eller myndighedernes kendskab,” siger Henrik Vestergaard.

Lif har været med til at etablere Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI), som har til formål at sikre, at alle sponsorater og samarbejder er reguleret og ikke kan udfordre patientforeningernes troværdighed. ENLI kan på egne vegne tage sager om brud på kodekser op og har ganske betydelige sanktionsmuligheder, inklusive at give virksomhederne bøder.

Derudover har virksomhederne også deres egne nedskrevne kodekser.

Vi forventer selvfølgelig af vores medlemmer, at de lever op til branchens etiske regler – og det er jo også sådan det er i langt, langt de fleste tilfælde. Vi ser klart færre problemer og misforståelser omkring de etiske regler end tidligere. Men når det er sagt, så indgår vi altid gerne i en diskussion om, hvad spillereglerne ellers bør være, hvis de ikke tilstrækkeligt dækkende. Vores formål er altid at højne branchens etiske profil,” siger Henrik Vestergaard.