Danmark har en unik chance for at styrke sundhedsvæsenet og konkurrenceevnen i 2025. Det kræver dog, at de rigtige beslutninger bliver truffet, når de politiske visioner fra 2024 skal realiseres. En af beslutningerne er, at man skal prioritere innovation, skriver Ida Sofie Jensen.
Debatindlægget er bragt i Altinget Sundhed 16-01-2025
Danmark har en unik mulighed for at få et bedre sundhedsvæsen og samtidig styrke konkurrenceevnen i 2025. Men det kræver, at vi træffer de rette beslutninger, når de store politiske visioner fra 2024 skal gøres til virkelighed. En af de beslutninger skal være at prioritere innovation.
Når vi i lægemiddelindustrien lægger så meget vægt på, at vi skal sikre adgang til nye innovative behandlinger og gode vilkår for innovation, er det, fordi sundhedsinnovation ikke bare er et buzzword. Det er nøglen til at løse mange af de udfordringer, som vores sundhedsvæsen står over for nu og i fremtiden – og det er en forudsætning for, at vi også i fremtiden har en verdensførende life science-industri i Danmark. Et patent løber kun i 20 år – derfor skal der hele tiden nye innovationer til.
Vi er heldigvis ikke alene om at lægge vægt på innovation. Det gør den nye life science-strategi også med ambitionen om at: Danmark skal fremme adgangen til innovative, effektive og arbejdskraftfrigørende sundhedsløsninger og innovative lægemidler for at skabe bedre sundhed for borgere og fremtidssikre sundhedsvæsnet.
Kliniske forsøg, personlig medicin og ny infrastruktur for sundhedsdata
At løfte den ambition er ikke nogen let opgave, men den er heller ikke uoverkommelig. Der er mange muligheder i implementeringen af de nye reformer til netop at innovere, samtidig med at man implementerer. Et godt sted at starte ville være strategien for personlig medicin og avancerede lægemidler (ATMP’er), som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har varslet kommer til foråret.
Hvor ambitiøse tør vi være? I Lægemiddelindustriforeningen har vi præsenteret et forslag om at etablere et ATMP Center of Excellence. Det skal fungere som én samlet indgang til viden, systematisk opsamling og deling af information – og som støtte for blandt andet forskningsmiljøer, kliniske forsøg og lægemiddelvirksomheder.
For mig at se er det afgørende, at vi får en ny strategi, der kan sikre Danmarks position som frontløber på dette område. For bliver vi det, kommer det ikke bare patienterne til gode, det skaber også investeringer, arbejdspladser og vækst.
For mig at se er det afgørende, at vi får en ny strategi, der kan sikre Danmarks position som frontløber på dette område. For bliver vi det, kommer det ikke bare patienterne til gode, det skaber også investeringer, arbejdspladser og vækst.
Målet fra life science-strategien er, at Danmark skal være i front på kliniske forsøg. Kliniske forsøg er centralt i udviklingen af nye lægemidler og giver samtidig sundhedsvæsenet vigtig viden om nye behandlingsformer, og hvis vi skal lykkes med at tiltrække flere forsøg, skal vi gøre de administrative processer omkring forsøgene lettere, så Danmark er attraktiv.
Det forudsætter også, at sundhedsvæsenet har både kapacitet og incitamenter til at prioritere den patientnære kliniske forskning. Skal vi i mål, kræver det et nært samarbejde mellem industrien, det offentlige og forskningsmiljøer, og det er vi klar til.
De nye politiske indsatser for datadeling skal hurtigt i spil. De skal være med til at sikre ensartede, effektive rammer, sikkerhed, regulering og adgang til sundhedsdata på tværs af relevante offentlige og private parter. Bedre datadeling er en forudsætning for, at vi lykkes med mange af de andre ambitioner – både når det gælder innovation, forskning og udvikling, men også når det gælder samarbejdet om at få den nye innovation anvendt bedst muligt i patientbehandlingen.
Det er muligheder nok til at få sundhedsinnovationen i spil i 2025, og dem håber jeg, vi griber. Hvis vi gør det, kan vi være med til at sikre, at Danmark bliver frontløber i stedet for bagstopper i udviklingen inden for sundhedssektoren. I Lif vil vi gøre vores for, at det bliver en prioritet i det nye år.