Videre til indhold

EU og Japan har handelsaftale på plads

Japan og EU har underskrevet handelsaftale, der giver en række fordele.

Tirsdag underskrev EU og Japan en omfattende frihandelsaftale, der vil eliminere en lang række toldsatser og fjerne en række handelshindringer. Det glæder Lægemiddelindustriforeningen, der ser et stort potentiale for vækst i eksporten til Japan, der ellers er gået lidt tilbage på det seneste.

“Frihandelsaftalen vil åbne op for nogle muligheder, vi ikke har set tidligere. Medicineksporten til Japan er i forvejen stor, men potentialet bliver endnu større nu – trods et mindre fald det seneste år,” fortæller cheføkonom i Lif, Jørgen Clausen.

En tredjedel af den danske eksport til Japan er lægemidler. Ud af de 14 mia. kr., der blev eksporteret danske varer til Japan for i perioden maj 2017 til april 2018, står lægemidler for de 4,7 mia. kr. I samme periode året før var lægemiddeleksporten dog på 5,2 mia. kr. I samme periode faldt den samlede danske eksport imidlertid med en tilsvarende procentdel.

Selvom der for første gang i lang tid har været set et betydeligt fald, vurderer cheføkonomen ikke, at det fortsætter sådan – især ikke med den nye handelsaftale.

“Japans befolkning er både stor og voksende, og især den ældre del af befolkning vil blive større. Derudover er Japans fokus på sundheds enormt. Det giver store muligheder for yderligere eksport af danske lægemidler og danske life science-produkter,” siger cheføkonom Jørgen Clausen.

Omkring en ud af fire japanere er i dag over 65 år. I 2060 vil det tal være steget med omkring 40 procent.