Videre til indhold

Forståelig frustration over færre vacciner mod COVID-19

Nyheder om, at vi i Europa ikke får leveret lige så mange vacciner, som først stillet i udsigt, skaber helt forståeligt frustration og usikkerhed. Men produktionen af vacciner er ikke lige ud ad landevejen – og slet ikke i det antal, der skal produceres, kvalitetstestes, pakkes og distribueres, som vi ser lige nu.

“Vi forstår og anerkender den frustration, som de forventede reduktioner i leverancerne af COVID-19-vacciner har skabt. Vi er i lægemiddelindustrien mindst lige så utålmodige som alle andre, når det handler om at få bragt sikre og virksomme vacciner af høj kvalitet ud til så mange borgere som muligt. For det er det, der er sagens kerne – at vi får vaccineret så mange mennesker i verden, så hurtigt og sikkert, som det er muligt,” siger viceadministrerende direktør i Lif, Henrik Vestergaard.

“Produktion af vacciner er desværre ikke plug-and-play, når bare ”opskriften” er klar. Det er ikke alene svært og komplekst, det er heller ikke noget, som kan opstartes på en hvilken som helst lægemiddelfabrik; det kræver tværtimod helt særlige teknologier, produktionsanlæg og kompetencer. Og selv når teknologi og kompetencer er på plads, kan der i produktionen af milliarder af doser desværre opleves tidsmæssige forskydninger, når man hele tiden skal opretholde sikkerheden og kvaliteten, samtidig med at man gør sit yderste for løbende at øge produktionen. På sigt betyder det flere doser til EU og til Danmark, men her og nu oplever vi, at vi får lidt færre doser, end vi havde regnet med,” lyder det fra Henrik Vestergaard.

“Politiske tiltag bliver diskuteret mange steder. Og vi forstår som sagt utålmodigheden. Udvikling, produktion og færdigpakning af vacciner involverer i mange tilfælde processer gennemført i forskellige lande. Derfor er politiske indgreb som fx eksportrestriktioner en mulig trussel mod den optimale, strømlinede produktion og distribution af vacciner, og det bør vi derfor undgå,” siger Henrik Vestergaard og understreger, at dialog er det bedste redskab, hvis usikkerhed, tvivl og spørgsmål skal udredes.

“Vi står nu allerede med flere forskellige vacciner mod en sygdom, som vi for 12 måneder siden knap nok vidste, hvad var, og i dag distribueres millioner af doser ud til mennesker i hele verden. Ingen, heller ikke virksomhederne bag vaccinerne, har stået i denne situation før. Den globale utålmodighed betyder, at vi opererer uden lagre, og der vil løbende være processer, der skal fintunes og justeres for at sikre, at produktionen og kvaliteten er så høj som absolut muligt og påkrævet. Derfor vil tidsmæssige variationer i leveringen være et vilkår, som er uundgåeligt, selv om det er træls for alle.”

Læs mere om vacciner om COVID-19

På rekordtid er det lykkes at udvikle op til flere vacciner mod COVID-19. Det er resultatet af et unikt samarbejde på tværs af sektorer og landegrænser, hvor alle parter har strakt sig til det yderste. Læs mere om udviklingen og produktionen af COVID-19-vacciner.