
Fordelingen af forskningsreserven sætter ny fokus på investeringer i sundhedsområder og life science. Flere penge til sundhedsområdet er positivt, men potentialet er endnu større, så det her er kun begyndelsen, lyder det fra Lif.
Sådan lyder det fra Lægemiddelindustriforeningen, efter at en række partier er blevet enige om fordelingen af forskningsreserven tirsdag aften.
Forskningsaftalen er den del af finansloven, som angår de penge, politikerne prioriterer til særlige forskningsområder det kommende år.
Der er blevet afsat knap 666,6 mio. kr. til sundhedsområdet, herunder til life science og klinisk forskning. Dermed har forligspartierne har afsat 160 mio. kr. mere til forskning inden for sundhedsområdet end sidste år.
”Det er voldsomt dyrt at være i front inden for life science. Det er investeringer, som virksomhederne gerne foretager i Danmark, men det beror på, at der er verdensklasse forskningsmiljøer at samarbejde med og mulighed for at rekruttere dygtige kandidater inden for life science. Uden offentlige investeringer, så svinger grundlaget for virksomhedernes investeringer. Kort sagt offentlige investeringer i Life Science kommer tifold igen,” siger politisk chef for forskning og innovation, Anders Hoff, og tilføjer:
”Derfor er vi også rigtig glade for, at politikerne prioriterer området.”
Han hæfter sig positivt ved, at der også er afsat 100 mio. kr. til forskning i psykiatrien.
”Det er et område, som udgør en stor sundhedsbyrde, men som har været underprioriteret forskningsmæssigt. Så det er positivt, at der nu bliver afsat dedikerede midler til forskning på netop psykiatrien,” siger Anders Hoff.
Men ambitionerne kunne godt være endnu større.
”Lægemiddelindustrien er en meget forskningsintensiv branche og forudsætter offentlige investeringer i uddannelse, forskning og udvikling. Potentialet er enormt. Konsulenthuset McKinsey har lige lavet i en dugfrisk rapport udpeget bioteknologisk innovation og digital sundhed og medicinsk udstyr til to af de vigtigste vækstplatforme for dansk velstand i den kommende tid.”, siger Anders Hoff.
”Hvis vi skal lykkes, så forudsætter det dedikerede prioriteringer og derfor havde vi da gerne set et endnu større ambitionsniveau fra politisk side,” siger Anders Hoff.