Videre til indhold

Lif: Farmaceuter skal kunne ordinere medicin

Til næste sommer vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby åbne for, at særligt uddannede behandlerfarmaceuter får mulighed for at genordinere et mindre udvalg af receptpligtige lægemidler.


Lovændringen er især til stor gavn for patienterne og et skridt i den rigtige retning, lyder det fra Lif.

“Den ny lov om behandlerfarmaceuter er først og fremmest en fordel for patienterne, som vil kunne få fat i deres nødvendige medicin, selvom de står og mangler en recept og ikke kan få fat i deres læge,” siger chefkonsulent i Lif, Søren Beicker Sørensen om sundhedsministerens lovforslag.

“Der er i lovforslaget tale om patienter, der allerede er i en stabil behandling, og for dem vil det betyde, at hele genordinationen og udleveringen af medicin bliver langt mere fleksibel. Og ved at udnytte farmaceuternes kompetencer og store viden om medicin, har lovændringen potentiale til at lette presset på de praktiserende læger, som i forvejen er udfordrede på kapaciteten,” tilføjer han.

“Med indførelsen af behandlerfarmaceuter på landets apoteker tager vi et skridt mod et mere tidssvarende sundhedsvæsen, der sætter patienten i centrum,” siger Søren Beicker Sørensen.

Der er dog også plads til forbedring i lovforslaget.

“Det ærgrer os, at der i lovforslaget er lagt op til, at behandlerfarmaceuten kun kan udlevere den mindste markedsførte pakning – det vil få mange til at gå forgæves på apoteket. I stedet burde farmaceuten kunne udlevere en pakningsstørrelse, der ikke er større end den, patienten fik udskrevet sidst,” afslutter han.

Læs lovforslaget her

Læs Lifs høringssvar her