Videre til indhold

Faglig Frokost: Hvorfor er der social ulighed i behandlingen af kræft?

På tværs af alle kræftformer er der social ulighed i femårsoverlevelsen af kræft i Danmark. Men hvorfor hænger det sådan sammen og hvordan kommer det til udtryk? Seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse og professor på Københavns Universitet, Susanne Oksbjerg Dalton, gør os klogere i Faglig Frokost.

“Vi ser, at mennesker med en kort uddannelse eller en lav indkomst ofte har en højere forekomst af nogle kræftformer. Det er fx lungekræft, skjoldbruskkirtelkræft og kræft i hoved-halsområdet – altså kræftformer, der typisk er rygerelaterede,” fortæller Susanne Oksbjerg Dalton, seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse og professor på Københavns Universitet i dette afsnit af Faglig Frokost.

Samtidig peger hun på, at der er en omvendt social slagside i kræftformer i de tre store kræftsygdomme, brystkræft, prostatakræft og modermærkekræft, som mennesker med en høj indkomst og længerevarende uddannelser har en større risiko for at få.

“Der er alle mulige forskellige livsstilsfaktorer, der spiller ind på hvilke risiko, man har for at få kræft og hvilke kræftformer, man får. Og det betyder noget for, hvilke slags kræftpatienter, der sidder i venteværelset og skal i gang med deres kræftbehandling,” forklarer hun.

Er du sulten efter mere viden? Klik på linket under videoen for at se eller gense Jakob Kjellberg fortælle om dynamiske effekter på sundhedsområdet og Nabanita Datta Gupta om hvilke faktorer, der driver sundhedsudgifterne.