
Life science-rådet præsenterer i dag sine anbefalinger til en europæisk life science-strategi. En strategi, der er helt nødvendig for Europas fremtid, mener Lif, der sidder med i rådet.
Den europæiske life science-sektor spiller en afgørende rolle for Europas økonomi, vækst og beskæftigelse. Men med stigende international konkurrence og en række strukturelle udfordringer er EU ikke længere det dynamiske centrum for innovation inden for life science-teknologier, som det tidligere har været. At genvinde den position vil kræve en stor samlet indsat fra hele EU.
Det mener det danske life science råd, der i dag præsenterer deres anbefalinger til en samlet ambitiøs europæisk Life Science-strategi. Rådet håber, en fælles strategi kan styrke Europas konkurrenceevne og innovationskraft.
“Vi har på europæisk plan ladet stå til for længe, og det har påvirket EU’s konkurrenceevne helt enormt. Tag lægemiddelindustrien. I dag udvikles 22 procent af de globale innovative lægemidler i Europa, mens 47 procent kommer fra USA. For 25år siden var det omvendt. Så hurtigt er det gået, siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif og forsætter:
“Derfor er det afgørende, at EU sætter en ambitiøs retning for at styrke Europas konkurrenceevne nu, og det kan ske igennem en industripolitisk satsning med afsæt i en europæisk Life Science-strategi. Europa skal genvinde sin globale position inden for life science området. Ellers ender vi som taberne, når det kommer til fremtidens sundhedsinnovation”.
Det danske råd kommer i dag med anbefalinger til, hvad en Europæisk life science strategi skal indeholde.
Anbefalingerne er indenfor fem temaer og rækker fra at styrke vækstlaget indenfor life science, mindre regulering og lettere adgang for investeringer, og et stærkere samarbejde. Alle fem temaer er vigtige for Lif, men spørger man koncerndirektøren, er der nogle anbefalinger, der bør følges som de første.
EU skal tage lederskab på de store områder indenfor life science
”Lif har foreslået, at der bliver etableret Life science-kontor i EU, der sikrer dedikeret fokus på indsatser, koordination på tværs af ressort og offentlig privat dialog om nye life science løsninger, så vi styrker dialog og samarbejdet på tværs. Samtidig bør man indføre et konkurrencecheck af ny lovgivning, hvor man bredt set vurderer og tager højde for den impact lovgivningen har på Europas konkurrenceevne og mulighed for at udvikle sig i den globale konkurrence på life science området.” siger Ida Sofie Jensen.
Håbet er, at EU kan tage lederskab på områder, hvor koordinerede indsatser er afgørende – for eksempel i forhold til patienter med sjældne sygdomme og bekæmpelse af antimikrobiel resistens (AMR).
”I det bedste scenarie skal EU sikre Europas patienters adgang til førsteklasses forebyggelse og behandling, og være klar til at omfavne nye teknologier indenfor personlig medicin, avancerede terapier og AI-drevne digitale løsninger, så Europa igen kommer i front når det handler om innovativ medicin og forskning. Det kommer til at kræve et langt sejt træk, men jeg håber, vi kan komme i mål med en EU life science strategi hurtigst muligt. Det har EU brug for” siger Ida Sofie Jensen.
Lif planlægger at være meget engageret i debatten om EU’s Life Science Strategi både forud for og under det danske EU-formandskab. Allerede nu har man en række arrangementer planlagt, der skal sætte fokus på arbejdet med en strategi.
Det Danske Life Science Råd er nedsat af den danske regering med det formål at styrke det offentligt-private partnerskab med fokus på rammevilkårene for life science-industrien i Danmark og globalt. Rådet gav i december 2023 deres anbefalinger til en ny dansk life science strategi. De blev brugt som afsæt til den life science strategi som regeringen fremlagde og vedtog i efteråret 2024. Rådet har 21 medlemmer fra både ministerier, regioner, virksomheder og interesseorganisationer.