Videre til indhold

Et finanslovforslag med få, men vigtige lyspunkter

Det er positivt, at regeringen med sit finanslovsforslag blandt andet har fundet penge til at styrke kampen mod antibiotikaresistens, og at regeringen samtidig vælger at videreføre sæsonvaccinationsprogrammet til de ældre. 

Regeringens finanslovsforslag er et af de mere afdæmpede, når det kommer til nye prioriteringer på sundhedsområdet i 2025.  

”Vi læser finanslovsforslaget i lyset af de aftaler, der allerede er indgået på sundhedsområdet bl.a. om Kræftplan V og Psykiatriplanen samt i forhold til den strategi for personlig medicin og avancerede terapier, som regeringen har varslet senere i år. Derfor er det selvfølgelig også samlet set positivt, at regeringen vil løfte den økonomiske ramme på sundhedsområdet med 400 mio. kroner årligt,” siger koncernchef i Lif Ida Sofie Jensen.  

Det vækker særligt glæde, at der er afsat penge til en handleplan for antimikrobiel resistens med 150 mio. kr. årligt mellem 2025 og 2028. 

”Det er positivt, at regeringen afsætter penge til at adressere AMR-udfordringen. Det er en grænseoverskridende, stigende udfordring, som ikke må undervurderes, for det vil få store konsekvenser for den enkelte patient og borger samt for det samlede sundhedsvæsen, hvis vi ikke i fremtiden har redskaberne til at forebygge effektivt og til at sikre udviklingen af nye effektfulde antibiotika.” 

Når det kommer til styrke forebyggelsesindsatsen via vacciner, er det fornuftigt, at sæsonvaccinationsprogrammet til de ældre fastholdes. Fremadrettet er der dog behov for at få skabt en langsigtet stabil ordning, så den ældre del af befolkningen kan være sikre på at kunne få tilbudt vaccinationer hvert år. 

”Og så savner vi midler til, at sundhedsmyndighederne løbende kan vurdere behovet for nye vacciner. De analyser har Sundhedsstyrelsen ikke finansiering til,” siger Ida Sofie Jensen og tilføjer:  

“Mens vi endnu afventer, at regeringen vil præsentere sin længe ventede life science-strategi, hilser vi det velkomment, at Finansloven udmønter den nye iværksætterstrategi og løfter fradraget for forskning og udvikling.” 

Hun understreger, at det samtidig er positivt, at der sker en forøgelse af midlerne i forskningsreserven, så der i 2025 afsættes 4,4 mia. kroner.  

“Det bliver naturligvis af central betydning, at en stor del af forskningsreservens midler netop – set i lyset af den kommende life science-strategi – vil blive prioriteret til life science-forskning,” siger Ida Sofie Jensen.