Videre til indhold

Digitale sundhedstest: Danskerne vil gerne selv

Størstedelen af danskerne ønsker selv at foretage tests af egen sundhed og sygdom. Det viser en undersøgelse, som Lif har lavet om danskernes tro på sundhedsvæsenet i 2030.

Over halvdelen af dem, der har svaret i undersøgelsen, vil sende resultaterne direkte til lægen, mens hver tredje forestiller sig, at fremtiden byder på en hurtig diagnosticering gennem eksempelvis en app.

 
 
”Det er altid interessant at høre gisninger om fremtidens sundhedsvæsen. Meget tyder på, at fremtiden byder på mere gør-det-hjemme-undersøgelser og hurtigere diagnosticering og kontakt til specialister i sundhedsvæsenet,” lyder det fra Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen.
 
Kun hver tiende dansker siger, at de hellere vil tage til hospitalet, selvom det betyder, at de skal på farten flere gange. Det betyder også, at ni ud af ti forudsiger, at de vil tage tests derhjemme og så enten få analyseret testene i en app eller sende dem direkte til lægen. 
 
Tillid til det offentlige
To ud af tre danskere har tillid til det offentlige, når det kommer til håndtering af borgerskabte sundhedsdata, viser en ny undersøgelse fra Danske Regioner. 
 
”Vi ved, at der helt generelt er stor tillid til det offentliges håndtering af borgernes sundhedsdata. Den tillid er helt afgørende at bevare og udbygge. Når lægemiddelbranchen samarbejder med det offentlige, herunder om sundhedsdata, er det ofte med udgangspunkt i, at håndteringen af data sker i det offentlige. Lægemiddelbranchen ønsker alene adgang til anonymiserede, kodede data,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen.
 
Det offentlige og patienterne arbejder sammen med lægemiddelvirksomheder om at teste virkning og bivirkninger af den nye medicin, men der samarbejdes også om at teste allerede godkendt medicin på nye sygdomsområder.
 
”Ofte foregår forskning i anvendelse af lægemidler som et samarbejde mellem det offentlige, der har den direkte patientadgang og lægemiddelvirksomhederne, der udvikler nye behandlinger. Her er det helt nødvendigt, at der opretholdes en høj tillid mellem personale og patienter på de danske sygehuse. Det indikerer tallene fra Danske Regioner også, at der er,” understreger Ida Sofie Jensen.