Videre til indhold

Dialog er det bedste redskab, når vi skal sikre forsyningen af vacciner

Et flertal i Folketinget står bag en udtalelse, der lægger op til mere dialog mellem regeringen, EU og lægemiddelindustrien for at øge produktionskapaciteten og distributionen af flere COVID-19-vacciner. Et godt udgangspunkt for de klogeste løsninger, lyder det fra Lif.

Folketinget har netop behandlet det vigtige spørgsmål om, hvordan man bedst muligt skaber adgang til effektive og sikre vacciner af høj kvalitet til borgerne. Afsættet var en forespørgsel fra en række folketingsmedlemmer fra Enhedslisten kombineret med det forståelige ønske, der aktuelt er, om en forøget adgang til COVID-19-vacciner.

Læs mere om forespørgslen her

”Et flertal i Folketinget har netop vedtaget en udtalelse, som lægger op til dialog mellem regeringen, EU-Kommissionen og lægemiddelindustrien, så vi sammen kan arbejde for, at produktionskapaciteten øges med henblik på distribution af flere vacciner – både nationalt og globalt. Det kan vi kun tilslutte os – dialog er altid et godt udgangspunkt for at finde de klogeste løsninger,” udtaler Henrik Vestergaard, viceadministrerende direktør i Lif.

“Vi forstår og anerkender den frustration, som de forventede reduktioner i leverancerne af COVID-19-vacciner har skabt. Vi er i lægemiddelindustrien mindst lige så utålmodige som alle andre, når det handler om at få bragt sikre og virksomme vacciner af høj kvalitet ud til så mange borgere som muligt. For det er det, der er sagens kerne – at vi får vaccineret så mange mennesker i verden, så hurtigt og sikkert, som det er muligt,” siger Henrik Vestergaard.

“Politiske tiltag bliver diskuteret både herhjemme og i EU. Og vi forstår som sagt utålmodigheden. Men det gælder ikke alle de ”løsninger”, som vi hører fremført. Udvikling, produktion og færdigpakning af vacciner involverer i mange tilfælde processer, der bliver gennemført i forskellige lande. Derfor er politiske indgreb som fx eksportrestriktioner en mulig trussel mod den optimale, strømlinede produktion og distribution af vacciner, og det bør vi undgå. Det samme gælder tvangslicenser, der undergraver risikovilligheden bag den nødvendige, fortsatte forskning og udvikling på sundhedsområdet. Hvis vi skal undgå usikkerhed, tvivl og spørgsmål, så er dialog det bedste redskab,” siger han.

Læs også

Forståelig frustration over færre vacciner mod COVID-19

Mere om COVID-19-vacciner

Læs mere om udviklingen og produktionen af COVID-19-vacciner.