Størstedelen af nye lægemidler til kræftsygdomme bliver ikke anbefalet af Medicinrådet, viser en analyse fra Lif. Det omvendte er tilfældet for lægemidler til øvrige sygdomsområder, hvor mere end halvdelen af nye lægemidler bliver anbefalet til standardbehandling.
Det er kun lidt mere end en tredjedel af nye lægemidler på kræftområdet, der bliver anbefalet af Medicinrådet til standardbehandling. Det viser en analyse, som Lif har lavet på baggrund af alle sager, hvor den nye metode for vurdering af lægemidler er blevet brugt.
Medicinrådet har siden indførelsen af den nye metode vurderet 53 nye lægemidler og indikationsudvidelser, hvoraf 35 af sagerne har drejet sig om lægemidler til kræftsygdomme. Det er blot 13 ud af de 35 kræftlægemidler, der er blevet anbefalet, hvilket svarer til 37%.
Medicinrådet har derimod ikke anbefalet 18 af de nye kræftlægemidler svarende til 51%. Fire af kræftlægemidlerne er derudover kun delvist anbefalet. Det betyder, at det kun er udvalgte grupper af patienter, ud af den patientgruppe, som lægemidlet er godkendt til, der bliver tilbudt lægemidlet som standardbehandling.
Til sammenligning har Medicinrådet vurderet 18 lægemidler til andre sygdomsområder, hvoraf størstedelen er blevet anbefalet til standardbehandling. Medicinrådet har anbefalet 11 ud af de 18 lægemidler, hvilket svarer til 61%. Det er blot 33% af lægemidlerne til de andre sygdomsområder, der ikke er blevet anbefalet, mens ét lægemiddel er delvist anbefalet svarende til 6%.
Lif har defineret kræftlægemidler som lægemidler og indikationsudvidelser, hvor et fagudvalg med kræftsygdom som terapiområde har bidraget til vurderingen. Opgørelsen er kun baseret på nye lægemidler og indikationsudvidelser, der er vurderet i standardprocessen. Direkte indplacering i behandlingsvejledninger eller sager af egen drift er ikke inkluderet.