Videre til indhold

Debat: Medicintilskud er mere end en budgetpost – det handler om patienter

Innovative lægemidler kan reducere behovet for dyre indlæggelser og behandlinger på hospitalerne. Hvis man udelukkende fokuserer på at holde udgifterne til medicintilskud nede, risikerer man at skubbe større omkostninger over på resten af sundhedsvæsenet, skriver koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen.

Af: Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif

Regionernes udgifter til medicintilskud faldt i 2024 med 4,3 procent – et markant skifte efter en stor stigning i 2023. Dengang var mange meget nervøse for, om medicinudgifterne nu ville løbe løbsk. Men det gjorde udgifterne ikke naturligvis.

Faldet skyldes lavere priser grundet særligt øget forsyningssikkerhed, patentudløb og revurderinger af tilskud. Alt sammen noget, som vi har set før. Men spørgsmålet er: Hvad nu?

For det første er det vigtigt at huske, at et fald i tilskudsudgifterne ikke nødvendigvis betyder, at patienter sjældnere behandles eller får ældre typer medicin. Tværtimod steg forbruget af tilskudsmedicin faktisk i 2024.

For det andet er det værd at huske, at det ikke kun handler om kroner og ører – det handler om bedre behandling og forebyggelse af indlæggelser og dermed et mere bæredygtigt sundhedsvæsen. Ja faktisk et mere bæredygtigt samfund.

De seneste år har vi heldigvis set, at danskerne har fået adgang til nye og innovative behandlinger på apoteket.

Derfor er spørgsmålet ikke kun, om udgifterne falder eller stiger, men hvordan vi sikrer, at patienterne får adgang til de nyeste og bedste behandlinger.

Risikerer at spille hasard med borgernes livskvalitet

Vi ved, at innovative lægemidler kan reducere behovet for dyre indlæggelser og behandlinger på hospitalerne. Hvis vi udelukkende fokuserer på at holde medicinudgifterne nede, risikerer vi at skubbe større omkostninger over på resten af sundhedsvæsenet, ja, og på andre dele af den offentlige økonomi – og i sidste ende spille hasard med borgernes livskvalitet.

Faldet i medicintilskud er et øjebliksbillede. Det var stigningen forrige år også. Fremadrettet kan vi forvente, at udgifterne vil stige igen, blandt andet fordi flere nye behandlinger bliver tilgængelige, og fordi sundhedsreformen ændrer, hvordan og hvor patienter behandles. Men vi kan også forvente fald, når produkter går af patent, eller Lægemiddelstyrelsen træffer beslutninger om revurdering af tilskud. Den dynamik er velkendt, når man ser tingene i det lidt længere perspektiv – og ikke som vi oplevede i 2023, hvor der blev signaleret panik.

Det vigtige er, at vi holder fast i en balance: Vi skal naturligvis sikre en økonomisk ansvarlig brug af tilskudsmedicin, men ikke på bekostning af patienternes adgang til de behandlinger, der kan gøre en reel forskel i deres liv. Vi vil i industrien fortsat arbejde for, at danske patienter får hurtig adgang til de bedste og mest innovative behandlinger – samtidig med at vi sikrer en bæredygtig økonomisk ramme for sundhedsvæsenet. God behandling er fortsat den bedste investering for borgere og samfund.