Antallet af nye apotekslægemidler, der får bevilliget tilskud, er faldende. Sådan har det været siden 2018, og det giver færre muligheder for ny medicin til patienterne.
Kigger man på tallene fra Lægemiddelstyrelsen over, hvor mange nye lægemidler, der får tilskud, kan man se en tydelig tendens igennem de seneste år, og det er, at færre nye lægemidler får tilskud.
I 2018 fik 28% af tilskudsansøgningerne afslag. I de første 10 måneder af 2024 har 38% af ansøgningerne fået afslag. Selvom der har været udsving, er antallet af ny tilskudsberettiget medicin faldende. Det bekymrer Lif- Lægemiddelindustriforeningen.
”Når patienterne får tilskud til færre nye lægemidler, modarbejder det i vores optik målet om at sikre bred adgang til effektive lægemidler og fremme sundhed for alle danskere. Når et lægemiddel ikke er tilskudsberettiget, udskriver færre læger det. Det begrænser dermed lægernes muligheder for at tilbyde individuelt tilpasset behandling,” siger chefkonsulent i Lif Pernille Langgaard-Lauridsen.
Afslagsprocenten er generelt steget de sidste par år, og det er faldet sammen med, at producenter i samme periode har søgt tilskud til færre nye lægemidler. Det har betydet, at der både er kommet færre nye apotekslægemidler på markedet, og at af dem, der er kommet ud, har færre været med tilskud.
”De danske patienter har ikke fået mange nye lægemidler på hylderne på apoteket de sidste par år, og det er en skam. For ny medicin kan påvirke både helbred og livskvalitet. Vi forventer dog, at der er en lang række nye produkter på vej til lægemiddelstyrelsen for at blive vurderet til tilskud, så kan vi håbe, at flere bliver godkendt”, siger Pernille Langgaard-Lauridsen
I analysen er både generel og klausuleret tilskud medregnet, når der tales om ”tilskud”.
Find analysen her.