Sammen med Indenrigs- og Sundhedsministeriet samlede Lif knap 140 sundhedsprofessionelle, patientrepræsentanter og eksperter til en inspirerende konference om personlig medicin som optakt til en ny strategi, der skal løfte området.
Konferencen i Life Science Huset den 29. oktober er ét blandt flere initiativer fra ministeriet, som skal åbne dialogen og samle input til den kommende strategi for personlig medicin.
Regeringen vil lancere den nye strategi til foråret 2025.
Dorte Bech Vizard, afdelingschef, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, bød velkommen til arrangementet med ordene: “Målsætningen er en ambitiøs strategi, der favner hele patientforløbet – fra forebyggelse og diagnostik til behandling og opfølgning. Vi ser frem til at åbne dialogen i dag og tage værdifulde input med hjem til det videre arbejde”.
En række oplægsholdere bidrog med perspektiver og indsigt i muligheder og udfordringer ved personlig medicin og de nyeste tendenser inden for skræddersyede behandlinger, avancerede terapier (ATMP’er) og anvendelsen af sundhedsdata og kunstig intelligens.
Sådan bliver Danmark frontløber
Lifs koncernchef, Ida Sofie Jensen, præsenterede foreningens vision for, hvordan en ny strategi kan skabe et solidt fundament for, at Danmark bliver en frontløber inden for personlig medicin og ATMP’er.
Hun fremhævede sundhedsdata som et centralt element i udvikling og integration af personlig medicin og pegede på alternative aftaler som et vigtigt redskab, der skal medvirke til at sikre patienter hurtig adgang til innovative behandlinger.
Ida Sofie Jensen præsenterede et konkret forslag om at etablere et ATMP Center of Excellence. Det skal fungere som én samlet indgang til viden, systematisk opsamling og deling af information – og som støtte for forskningsmiljøer og kliniske forsøg.
”Vi skal hjælpe de klinikere, der arbejder med ATMP, og vi skal gøre det enkelt for virksomheder, både i forhold til at lave kliniske forsøg og introducere deres behandling i Danmark. I dag bliver den viden, der genereres rundt om i landet ikke samlet systematisk op. Det betyder, at meget viden går tabt. Det har vi ikke råd til, hvis Danmark skal være førende på ATMP-dagsordenen,” forklarede Ida Sofie Jensen under konferencen.
Målet er også at gøre Danmark til en mere attraktiv samarbejdspartner inden for udvikling og afprøvning af avancerede terapier, fortalte hun.
1. Etabler et ATMP National Center of Excellence
2. Vilkår og incitamenter for partnerskaber og samarbejde skal styrkes
3. Behov for udbygning af kompetencer og kapacitet i sundhedsvæsenet
4. Personlig medicin skaber behov for nye innovative måder at sikre evidens og implementering
5. Sundhedsdata som fundament for udvikling og en vellykket integration af personlig medicin og ATMP
Konferencens oplægsholdere
- Dorte Bech Vizard, afdelingschef, Indenrigs- og Sundhedsministeriet
- Steffen Thirstrup. Medicinsk direktør, EMA
- Sisse Rye Ostrowski. Professor og overlæge, KU og Rigshospitalet
- Anne-Katrine Skovby Lindquist. Teamleder, Center for Sundheds- og Socialpolitik, Danske Regioner
- Ismail Gögenur. Leder i Center for Surgical Science, Sjællands Universitetshospital
- Lene Jensen. Direktør, Sjældne Diagnoser
- Ulrik Lassen. Professor i klinisk onkologi og personlig medicin, Rigshospitalet
- Marianne Ifversen. Overlæge, ph.d., Rigshospitalet
- Jette Østergaard Rathe. Læge, ph.d., Senior lægemiddelrådgiver, Amgros
- Ida Sofie Jensen. Koncernchef, Lif